Data actualizării:
Data publicării:

Studiu: Bacteriile devin ”nervoase” din cauza foamei și eliberează toxine

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Fotografie de la Edward Jenner: Pexels
Fotografie de la Edward Jenner: Pexels

Bacteriile flămânde pot produce substanțe care ne îmbolnăvesc: dacă am putea găsi modalități de a le hrăni, am putea reduce utilizarea antibioticelor.

Ți s-a întâmplat vreodată se te simți extrem de nervos și iritabil atunci când ți-e foame? Cam același lucru se întâmplă și bacteriilor prezente în mod natural în intestinele noastre, iar noi suntem cei care plătim consecințele.

Potrivit unui studiu publicat în Nature Microbiology, în cadrul comunităților de bacterii cu același profil genetic există unii membri care se comportă mai docili și alții care sunt ”agresivi” și care produc în schimb toxinele care ne îmbolnăvesc.

Diferența dintre aceste două ”profiluri” este – cel puțin pentru specia de bacterie analizată în această lucrare – prezența sau absența nutrienților. 

Experimentul

O echipă de cercetători de la universitățile Harvard și Princeton, în colaborare cu Danisco Animal Nutrition, a exploatat o tehnologie recent dezvoltată pentru a separa celulele bacteriene identice genetic în cadrul aceeași comunități de Clostridium perfringens, o bacterie prezentă în mod natural în intestinele oamenilor și animalelor, în sol și apă, potrivit Focus.

Unele tulpini ale acestei bacterii pot produce o toxină responsabilă de toxiinfecțiile alimentare. De exemplu, C. perfringens poate coloniza carnea crudă lăsată ore în șir la temperatura camerei și poate provoca simptome de gastroenterită la oameni sau animale.

Când cercetătorii au izolat comportamentul celulelor bacteriene individuale, ei și-au dat seama că, în general, cele care nu erau hrănite în mod adecvat produc toxine. Dimpotrivă, celulele bine hrănite, în general, nu eliberează substanțe nocive.

De aici ideea că, hrănind adecvat bacteriile, le putem ”convinge” să... se comporte mai bine. Ipoteza s-a dovedit a fi corectă: atunci când oamenii de știință au expus bacteriile rebele la o substanță numită acetat, o moleculă organică foarte comună în sistemele vii, nivelurile de toxine produse au scăzut, la fel ca și numărul de bacterii care le produc.

De ce e importantă descoperirea?

Hrănirea bacteriilor cu substanțele pe care acestea le cer ar putea reduce utilizarea antibioticelor în sectorul producției de carne și ouă și, astfel, poate reduce fenomenul de rezistență la antibiotice.

Cu toate acestea, ar fi necesar să înțelegem dacă ceea ce s-a observat se aplică doar C. perfringens sau și altor bacterii comune și dacă există și alte elemente în natură care favorizează producerea de toxine. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel