Data actualizării:
Data publicării:

Studiu: Alcoolul produce leziuni ale creierului în orice cantitate consumată

Autor: Andrada Oana | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine de Michal Jarmoluk de la Pixabay
Imagine de Michal Jarmoluk de la Pixabay

Consumul de orice cantitate de alcool cauzează leziuni ale creierului, arată un nou studiu.

Un nou studiu observațional, care nu a fost încă evaluat de experți, arată că nu există un nivel 'sigur' pentru consumul de alcool. În orice cantitate, consumul de alcool este asociat cu o sănătte mai slabă a creierului, scrie CNN.

În cadrul acestui studiu observațional, cercetătorii de la Universitatea din Oxford au studiat relația dintre consumul de alcool auto-raportat de aproximativ 25.000 de persoane din Marea Britanie și scanarea creierului acestora (RMN).

Astfel, s-a ajuns la concluzia că alcoolul, consumat în orice cantitate, are un efect negativ asupra substanței gri a creierului - regiuni din creier care alcătuiesc „biți importanți în care informațiile sunt procesate”, spune autorul principal al studiului, Anya Topiwala, cercetător clinic senior la Oxford.

'Cu cât beau mai mult oamenii, cu atât volumul substanței lor gri din creierul lor este mai mic. (...) Volumul creierului se reduce odată cu vârsta și, mai sever, cu demența. Volumul mai mic al creierului prezice, de asemenea, performanțe mai slabe la testele de memorie', a transmis Anya Topiwala, într-un comunicat.

Totodată, ea a explicat că 'în timp ce alcoolul a avut o contribuție mică la acest lucru (0,8%), a avut totuși o contribuție mai mare decât alți factori de risc „modificabili”, care sunt 'cei despre care poți face ceva, spre deosebire de îmbătrânire'.

Orice cantitate de alcool afectează creierul 

Investigând dacă anumite modele de băut, tipuri de băuturi și alte condiții de sănătate influențează impactul alcoolului asupra sănătății creierului, cercetătorii au ajuns la concluzia că orice cantitate consumată, din orice tip de alcool, are efecte negative asupra creierului.

Totuși, hipertensiunea arterială, obezitatea sau consumul excesiv de alcool ar putea supune oamenii la un risc mai mare.

'Atât de mulți oameni beau "moderat" și cred că acest lucru este fie inofensiv, fie chiar protector', a declarat Anya Topiwala, potrivit CNN.

Amintim că, potrivit unui studiu publicat în 2018, în The Lancet, alcoolul a reprezentat principalul factor de risc pentru boli și decese premature la bărbați și femei cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani la nivel mondial în 2016, respectiv aproape unul din 10 decese.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel