Streinu-Cercel: Imunitatea colectivă care era de așteptat să stopeze migrarea virusului nu se aplică și în acest caz
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
În timp ce oamenii sunt dornici să recupereze distracția de care nu au avut parte în cei doi ani de restricții impuse prin prisma pandemiei, prof. dr. Adrian Steinu-Cercel susține că trebuie să fim atenți în continuare.

„Opinia mea este că, în cazul Omicron, în cazul SARS-Cov-2, nu putem să vorbim de imunitate de turmă. Adică acea imunitate colectivă care era de așteptat să fie în jur de 70-80 la sută și să stopeze migrarea virusului nu se aplică și în acest caz. Acest virus ne-a demonstrat că ceea ce știam din epidemiologia clasică nu s-a prea regăsit în actualul context pandemic. Și atunci trebuie să schimbăm paradigma”, a spus Adrian Streinu-Cercel la „Academia de Sănătate”, emisiune moderată de Irinel Popescu la DCNews și DCMedical.

„Trebuie să ne aplecăm cu mare atenție, să învățăm, iar pe viitor să știm exact”, a mai spus acesta.

„Pandemia nu s-a terminat și lumea trebuie să înțeleagă acest lucru”, a subliniat Streinu-Cercel.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 528 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, cu 36 mai mult față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 191 persoane, la fel ca în ziua anterioară. Dintre cei 191 pacienți internați la ATI, 166 sunt nevaccinați.

 

COVID-19, anatomia Omicron. Adrian Streinu-Cercel, la Academia de Sănătate: Cărțile nu s-au jucat încă

„Cărțile încă nu s-au jucat, sunt departe de a se fi jucat, pandemia nu s-a terminat și lumea trebuie să înțeleagă acest lucru! Și, atunci, cel mai bun lucru este să ne protejăm, pentru că altceva la îndemână, în momentul de față, nu prea mai avem”, a spus Adrian Streinu-Cercel în cadrul interviului.

„Delta nu a dispărut cu totul. A fost o discuție interesantă de combinație între Delta și Omicron. În momentul de față, nu avem date suficiente să spunem că noua variantă Delta - Omicron va fi următoarea tulpină în circulație. Dar ce se întâmplă în China aduce în discuție acest lucru. Acolo s-au impus restricții, China face carantină adevărată, nu pe sistemul pleacă din carantină cine vrea. Și tot nu reușesc să țină sub control explozia de îmbolnăviri. Este un semnal de alarmă”, a subliniat Adrian Streinu-Cercel.

„Avem instrumente de lucru”, a continuat acesta, precizând: „Se vorbește despre o nouă variantă de vaccin care să includă și Omicron din punct de vedere structural și, atunci, lucrurile vor avea un parcurs asemănător cu infecția cu virusurile gripale!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel