Stratul de ozon s-ar putea recupera complet până în 2050. Gaura de deasupra Antarcticii se reduce de la un an la altul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Stratul de ozon mai are o șansă.

Stratul de ozon este dovada că problemele de mediu, chiar şi cele mai serioase, pot fi rezolvate dacă se iau măsuri. O veste bună privind mediul a făcut ocolul pământului în ultima perioadă: stratul de ozon din stratosfera Pământului devine încet-încet mai sănătos și este pe cale să se vindece complet în aproximativ 50 de ani, potrivit ultimului studiu al oamenilor de știință NOAA amintit şi de Washington Post. La începutul anului 2022, indicele gazelor care epuizează ozonul de la NOAA a constatat că concentrația de substanțe chimice care afectează stratul de ozon din stratosfera de la latitudinea mijlocie a scăzut cu peste 50%, înapoi la nivelurile observate în 1980.

Ce este stratul de ozon şi de ce toată lumea vorbeşte despre asta

Stratul de ozon al Pământului protejează întreaga viață de radiațiile dăunătoare ale soarelui, dar activitățile umane au deteriorat acest „scut”. Protecția redusă împotriva luminii ultraviolete (UV) va deteriora, în timp, culturile vegetale și va duce la rate mai mari de cancer de piele și cataracte. Atmosfera Pământului este compusă din mai multe straturi, iar cel mai de jos strat, troposfera, se extinde de la suprafața Pământului până la aproximativ 10 kilometri în altitudine. Este de reținut că toate activitățile umane se desfășoară în troposferă. Muntele Everest, cel mai înalt munte de pe Terra, are doar aproximativ 9 km înălțime. Următorul strat, stratosfera, continuă de la 10 km la aproximativ 50 km. Cele mai multe zboruri comerciale au loc în partea inferioară a stratosferei.

Majoritatea ozonului atmosferic este concentrat într-un strat din stratosferă, la aproximativ 15 până la 30 km deasupra suprafeței Pământului. Absorbind o mare parte din razele ultraviolete dăunătoare ale Soarelui, acesta acționează ca un scut pentru viața de pe planeta noastră. Cu toate acestea, în a doua jumătate a secolului al XX-lea, a devenit evident că activitatea umană distruge acest adăpost atmosferic neprețuit.

În timp, acest strat a fost degradat de clorofluorocarburi (CFC) – substanțe chimice produse de om, utilizate cândva la scară largă în spray-uri cu aerosoli, solvenți și agenți frigorifici – după ce au fost aruncate în stratosferă. Cu toate acestea, omenirea a acționat rapid. Până în 1987, la doar șapte ani după ce oamenii de știință au descoperit că CFC-urile erodează stratul de ozon, fabricarea unor astfel de compuși a început să fie eliminată, în conformitate cu Protocolul de la Montreal. După treizeci și cinci de ani, s-au făcut progrese solide, așa cum arată această ultimă analiză NOAA.

"Gaura" deasupra Antarcticii încă există

Da, „gaura” uriașă din stratul de ozon de deasupra Antarcticii este încă acolo. Dimensiunea ei dispare și revine, odată cu anotimpurile. În fiecare an, în jurul lunii septembrie, pe măsură ce emisfera sudică intră în primăvară, CFC-urile descompun ozonul peste Antarctica, determinând descompunerea și subțirea stratului de ozon. Progresul pentru repararea găurii a fost mai lent decât recuperarea observată la latitudini medii, în primul rând pentru că aerul din stratosfera antarctică este mai vechi decât la latitudini medii. De la apogeul din anii 1990, concentrația de substanțe chimice care epuizează stratul de ozon a scăzut doar cu o medie de 26%. Dacă acest progres continuă, totuși, NOAA estimează că am putea vedea recuperarea totală a stratului de ozon antarctic undeva în jurul anului 2070.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel