Data actualizării:
Data publicării:

Strategiile militare convenţionale, ineficiente în anumite părţi ale lumii. Bulai, exemplu cu Afganistan: E o altă lume, nu o înțelegi

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Talibanii le interzic femeilor să acceseze parcuri și târguri de distracții din capitala afgană
Talibanii le interzic femeilor să acceseze parcuri și târguri de distracții din capitala afgană
Sociologul Alfred Bulai a vorbit despre cum a reușit Afganistanul, "o țară de ciobani", să bată rușii și americanii.

„Să nu uităm că Afganistanul, această țară de ciobani, de ce sunt ei acolo – e o țară aproape în Evul Mediu, în altă epocă istorică și mai îndepărtată – i-a bătut pe ruși în anii ’80 și pe americani”, a spus Bulai. „Da, pentru că s-au dus în război convențional, ori când nu există o armată în fața ta...”, a răspuns Vâlcu.

„Tocmai, pentru că e o altă lume, nu o înțelegi. Nu poți să cumperi informații pentru că n-ai încredere în nimeni. Războiul tău convențional pentru lumea ta civilizată nu funcționează. Știi că la Poitiers a fost în 732 ultima victorie a arabilor în Europa. Acum, conflictele dintre europeni și arabi, în Evul Mediu, au fost în primă fază foarte amuzante, pentru că arabul nu avea armuri, n-avea nimic, era călare pe cal.

Nobilul european era îngropat în zeci de kilograme de armură. Dacă pica de pe cal, avea nevoie de valeți să-l ridice. Arabul a prins o chestie foarte amuzantă: punea calului piedică, ăla cădea, se ducea cu cuțitul și-i tăia beregata. Foarte comic războiul, motiv pentru care europenii au trebuit să-și facă reforme serioase în sistem”, a adăugat sociologul Alfred Bulai.

Youtube video image

Alfred Bulai și Val Vâlcu au discutat despre situația din Kazahstan

 

„Iată o treabă ciudată. Până acum, dictatorii își supuneau popoarele la privațiuni dacă erau constrânși – creșteau dobânzile, ne-a chinuit Ceaușescu să plătim datoria externă, a fost criză de bunuri. În Kazahstan, care stă practic pe o mare de petrol, să dublezi prețul la energie și să scoți oamenii în stradă nu e rațional”, a spus Vâlcu în emisiunea de la DC NEWS.

Ce spune sociologul despre întreaga situație

 

„Nu e rațional. Bine, acum e o zonă foarte ciudată, zona fostului URSS. Acolo sunt multele țări pe care le încurci tocmai pentru că le cheamă foarte la fel, sunt diferite de spațiul european, mulți sunt musulmani. E un model cultural asiatic de-a dreptul, foarte diferit de cel de la Moscova.

Toate țările acelea gravitează de fapt 100% în spațiul ex-sovietic sau rusesc cum se spune acum, nu neapărat foarte simplu. Nu comparăm cu Moldova, pentru că Moldova este Europa și Rusia este Europa, mă refer la partea ei importantă. Asia, zona aia, e o lume foarte ciudată, din punctul nostru de vedere. Atunci, sigur că există modele dictatoriale, dar noi le numim așa, că le raportăm la un model cultural european.

Este exact cum ai spune că este dictatură în Orientul Îndepărtat. Da, este față de modelul nostru, dar ăla e un mod de viață foarte diferit de al nostru în care contează dimensiunea colectivă, autoritatea este importantă, nivelul individual contează foarte puțin. Gândește-te la Taiwan care e capitalist, dar are reguli puțin spus draconice față de modelul democratic. E și Japonia, care are un sistem neo-feudalist”, a răspuns Bulai.

VEZI AICI RESTUL ARTICOLULUI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel