Strategia USL pentru a evita implicarea lui Băsescu în numirea ministrului Justiției
Data publicării:
Autor: ana
WhatsApp
basescu_plan
basescu_plan

Posibila numire a actualului ministru al Justiției Mona Pivniceru la Curtea Constituțională ar putea genera noi discuții, privind nominalizarea unui nou ministru de resort, în special în cazul în care, până atunci, nu vor fi desemnați noii procurori șefi la DNA și Parchetul General.

USL ar putea împiedica o eventuală implicare a lui Traian Băsescu în desemnarea unui nou ministru la Justiție, astfel încât să fie evitată o situație în care acesta și-ar asigura o persoană cu care să se înțeleagă asupra viitorilor procurori, scrie ampress.ro.

În cazul unei remanieri guvernamentale, procedura de desemnare a unui nou șef al Justiției presupune propunerea acestuia de către premier și numirea de către președintele în exercițiu. Totodată, potrivit unei decizii a Curții Constituționale din februarie 2008, președintele poate refuza o singură dată, amintește sursa citată, notând cazul propunerii Norica Nicolai ca ministru, tot la Justiție.

Asul din mânecă al USL

În plus, USL mai poate face uz de încă o procedură, pentru a evita un posibil refuz, motivat sau nemotivat, din partea președintelui Traian Băsescu.

Un asemenea scenariu presupune ca premierul Victor Ponta să ceară un vot Parlamentului, pretextând o restructurare a Executivului (în acest sens, poate propune simple schimbări de denumiri și de atribuții, Ministerul Justiției poate deveni Ministerul Justiției și Drepturilor Cetățenești și poate prelua în subordine anumite autorități).

Dacă Parlamentul votează "pentru", președintele Băsescu ar fi obligat să semneze decretul de numire al noului ministru al Justiției sau al altor noi miniștri.

Planul pe care USL l-ar putea pune în aplicare a fost confirmat și de deputatul PSD, Florin Iordache:  „Președintele doar motivat poate să respingă o propunere de ministru. Dar dacă trece prin Parlament, ce să mai respingă?”, citează sursa precizată.

Ulterior, deputatul a adăugat: „Nu cred însă că va fi nevoie de așa ceva”.

Premierul Ponta, dispus să preia interimatul de la Justiție

În legătură cu același subiect, premierul Victor Ponta a declarat, miercuri seară la România TV, că nu exclude posibilitatea să preia prin interimat portofoliul Justiției, dacă președintele Traian Băsescu va respinge propunerea pe care USL o va face în locul Monei Pivniceru.

”Nu exclud această posibilitate. Nu mi-am ascuns slăbiciunea pentru portofoliul Justiţiei şi am spus mereu că, dacă nu am reuşit să mă fac ministrul Justiţiei, a trebuit să mă fac prim-ministru”, a afirmat premierul, după ce anterior, explicase că "Postul în această configurație politică e al PNL. Toate propunerile, până la urmă le fac eu, discutând însă cu domnul Antonescu"

Premierul Ponta nu a exclus nici posibilitatea ca între PSD și PNL să aibă loc o rocadă între ministere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel