Strategia prin care afli dacă cineva minte. Acuratețe de până la 80%
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Un studiu a demonstrat o strategie care dezvăluie dacă cineva minte. Acuratețea ajunge la 80%.

Pentru a descoperi un mincinos, ignoră totul, cu excepția nivelului de detalii din ceea ce relatează o persoană, sugerează o nouă cercetare, conform Science Alert.

Dacă o persoană oferă descrieri bogate despre cine, ce, când, cum și de ce, este probabil să spună adevărul. Dacă trece peste aceste detalii, probabil că minte.

Folosind această strategie foarte simplă, oamenii pot separa adevărul de minciuni cu o acuratețe de aproape 80%, au descoperit cercetătorii de la Universitatea din Amsterdam.

După atacurile teroriste din 11 septembrie, de exemplu, personalul de securitate al aeroportului din SUA a fost instruit să caute 92 de indicii comportamentale că o persoană era mincinoasă. Poligrafele, numite în mod obișnuit detectoare de minciuni, combină diferite inputuri fiziologice, cum ar fi tensiunea arterială, ritmul cardiac și ritmul respirator, pentru a detecta posibile minciuni.

O parte a problemei este că integrarea multor puncte de date conflictuale din mers și transformarea acestora într-o decizie binară cu privire la o minciună este extrem de dificilă.

„Este o sarcină imposibilă”, spune Bruno Verschuere, psiholog criminalist și autor principal al studiului.

„Oamenii nu pot evalua toate acele semnale într-un timp scurt, darămite să integreze mai multe semnale într-o judecată exactă și veridică”, a adăugat el.

Nivelul de detalii dezvăluie dacă o persoană minte

Pentru a depăși aceste probleme, Verschuere și colegii săi de la Universitatea din Amsterdam au decis să încerce o „alternativă radicală”. Ei au instruit participanții la studiu să se concentreze doar pe un singur indiciu – nivelul de detaliu din povestea unei persoane – și să ignore orice altceva.

„Ne-am gândit că adevărul poate fi găsit în simplitate și ne propunem să renunțăm mai degrabă decât să adăugăm indicii atunci când încercăm să detectăm înșelăciunea”, spun cercetătorii.

1.445 de persoane au fost instruite să ghicească dacă declarațiile scrise de mână, transcrierile video, interviurile video sau interviurile live despre activitățile unui student în campus erau adevărate sau false.

Participanții la studiu care s-au bazat pe intuiție pentru a detecta minciunile sau care au folosit mulți factori pentru a lua decizia, nu au avut rezultate foarte bune. Dar cei care au fost instruiți să se concentreze doar pe nivelul de detaliu au putut separa cu acuratețe adevărul și minciunile cu o acuratețe de 59-79%.

Acestor participanți li s-a spus să examineze „gradul în care mesajul include detalii precum descrieri ale oamenilor, locurilor, acțiunilor, obiectelor, evenimentelor și momentul evenimentelor” și „gradul în care mesajul părea complet, concret sau bogat în detalii”.

„Datele noastre arată că bazarea pe un singur indiciu bun poate fi mai benefic decât utilizarea mai multor indicii”, spun cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel