Stoltenberg: NATO are un număr semnificativ de sisteme de apărare antiaeriană, dintre care o parte pot fi trimise în Ucraina
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
NATO are un număr semnificativ de sisteme de apărare antiaeriană, iar o parte dintre ele pot fi livrate în Ucraina. Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat acest lucru în cadrul unei conferințe de presă comune cu prim-ministrul Țărilor de Jos, Danemarcei și Republicii Cehe la sediul NATO din Bruxelles, miercuri, conform informațiilor Ukrinform.

"Realitatea este că, desigur, avem sisteme disponibile care sunt suficient de mari pentru a ne permite să livrăm semnificativ mai multe Ucrainei în ceea ce privește apărarea antiaeriană în general și, de asemenea, în ceea ce privește bateriile Patriot, și exact asta lucrăm să realizăm," a spus el.

În același timp, Stoltenberg a refuzat să ofere numărul exact al bateriilor Patriot din Europa, notează Ukrinform.

"Nu pot oferi numere exacte pentru că aceasta este o informație clasificată. Sunt mai puțin de 100 în Europa. De fapt, sunt semnificativ mai puțin de 100 în Europa. Dar desigur, întreaga Alianță are un număr semnificativ de baterii Patriot. Dar acest lucru reflectă și faptul că Statele Unite, care sunt aliatul cu cele mai multe baterii Patriot, au responsabilități globale," a adăugat Stoltenberg.

Ambasadorul german solicită altor țări să furnizeze Ucrainei rachete Patriot

Ambasadorul german în Ucraina, Martin Jaeger, a numit atacul cu rachete asupra orașului Cernihiv din această dimineață un act de terorism împotriva populației civile și a solicitat altor țări să furnizeze Ucrainei sisteme suplimentare de apărare antiaeriană Patriot.
El a făcut această declarație pe platforma de socializare X, potrivit Ukrinform.

"O altă dimineață în Ucraina cu raiduri aeriene și atacuri cu rachete. Unsprezece morți, mulți răniți într-un atac asupra orașului Cernihiv. Rusia terorizează populația civilă. Este nevoie de mai multă apărare antiaeriană. Germania va furniza un sistem Patriot suplimentar. Alți parteneri trebuie să urmeze," a spus Jaeger.

Ministrul de Interne ucrainean, Ihor Klymenko, a declarat că numărul celor uciși în atacul cu rachete al Rusiei asupra orașului Cernihiv a crescut la 13, iar numărul răniților a ajuns la 60.

Pe 13 aprilie, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat că Germania va livra un al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina. Cancelarul Olaf Scholz l-a informat personal pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky despre aceasta într-o convorbire telefonică în aceeași zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel