Stolojan: dreptul de veto se folosește în situații extreme
Data publicării:
Autor: Căloiu Oana
WhatsApp
Theodor Stolojan
Theodor Stolojan

Folosirea dreptului de veto nu este „modul de lucru la nivelul instituțiilor UE”, acesta putând fi folosit doar în situaţii extreme, a declarat liderul delegaţiei de eurodeputaţi a PDL, Theodor Stolojan, în cadrul unei conferințe de presă la sediul Foto: ghimpele.ro[/caption]

Theodor Stolojan a considerat potivită atitudinea președintelui țării din discursul de vineri seară privind posibilitatea utilizării dreptului de veto de către România la Consiliul European, când Traian Băsescu a declarat cu ironie că toţi liderii statelor contributoare „s-au băgat sub birouri, sunt într-o alertă că România pune veto”, adăugând că „nu poţi să mergi în halul acesta la Bruxelles”. Liderul delegației de eurodeputați a PDL a susținut că utilizarea dreptului de veto este soluție la situații extreme.  "Cum se spune, e varianta atomică, nucleară, pe care o ţară o poate folosi într-o situaţie extremă. Eu cred că aici preşedintele ţării a dat o explicaţie foarte clară. Imaginaţi-vă că Marea Britanie vine, spune veto, altă ţară spune şi ea veto şi plecăm cu toţii, ne luăm jucăriile şi plecăm acasă. Deci nu acesta este modul de lucru la nivelul instituţiilor UE".

Tot în cadrul conferinței, Theodor Stolojan i-a sugerat premierului Victor Ponta, care a anunţat că va participa miercuri la Bruxelles la reuniunea liderilor socialişti europeni, să îl însoţească de marţi pe ministrul de Externe la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG) al UE, în care se va discuta despre exerciţiul bugetar 2014-2020 al Uniunii. "Domnul Ponta... înţelegem că se duce şi el acolo să se întâlnească cu liderii socialişti. Îi recomandăm să meargă chiar de marţi împreună cu ministrul său de Externe, pentru că are loc CAG, în care se vor discuta cu siguranţă problemele privind cadrul 2014-2020 şi poate apără şi el interesele României la acest Consiliu", a declarat acesta.

Vineri, preşedintele a menţionat că este pregătit să folosească dreptul de veto dacă se încalcă Tratatul. " Şi eu sunt pregătit să utilizez dreptul de veto, dacă se încalcă Tratatul. De opt ani, nu am văzut niciun stat depunând, făcând un veto în Consiliul European, atunci când nu s-a încălcat Tratatul. Nu am văzut. În rest, misiunea liderilor europeni este să stea acolo până găsesc soluţii. V-aş aduce aminte negocierea bugetului 2007-2013 la care am participat, a durat trei zile şi două nopţi în care, până la urmă, România a obţinut un buget pe care nu reuşeşte să îl cheltuiască", a declarat acesta. De asemenea, președintele a adăugat că nu te poţi duce la contributori şi să spui: "Doamna Merkel, dacă nu-mi dai atât, eu îţi trântesc un veto de nici nu mai pleci de la Berlin".

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a ținut să sublinieze că acestea reprezintă “obiective fundamentale pentru România” şi Guvernul consideră necesară inclusiv folosirea dreptului de veto al României dacă rezultatul negocierilor va fi conform cu propunerea lui Van Rompuy. Sâmbătă, premierul a declarat că preşedintele Traian Băsescu se bazează pe "ignoranţa jurnaliştilor şi a românilor" atunci când vobeşte de "ruşinea" de a invoca dreptul de veto la Consiliul European, situaţie în care s-ar afla şi Franţa, Marea Britanie sau Danemarca.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel