Ştii ce să faci dacă vezi un motociclist accidentat pe şosea? ISU: Scoateţi casca doar dacă nu aveţi altă opţiune
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Guduru Ajay bhargav, Pexels
Fotografie de la Guduru Ajay bhargav, Pexels
ISU Iaşi a explicat, într-un video publicat pe Facebook, cum se intervine la accidente rutiere în care au fost implicaţi motociclişti.

"Primul ajutor acordat unui motociclist rănit într-un accident rutier îi poate salva viața. Cum se scoate casca astfel încât să-l salvezi?

Într-un accident rutier în care victima este un motociclist grav rănit, care necesită dezobstrucţia căilor aeriene sau resuscitare, acesta poate fi ajutat de către cetățeni printr-un gest elementar: scoaterea căştii cu atenţie.

Suntem martori ai unor incidente care se pot transforma în tragedii dacă nu ştim să intervenim minimal la faţa locului.

În cazul unui accident rutier în care victima a fost un motociclist sau/şi un pasager al unei motociclete, acordarea primul ajutor este recomandat, scoaterea căştii motociclistului se va face în anumite condiţii.

Casca va fi scoasă doar dacă victima are căile aeriene blocate şi nu pot fi eliberate sau dacă este necesară resuscitarea cardio-pulmonară.

Desfaceţi închizătoarea căştii de la nivelul bărbiei şi ridicaţi vizeta. Prindeţi ferm cu o mână bărbia victimei, având antebraţul paralel cu sternul şi cu cealaltă – zona cervicală.

În timp ce un salvator menţine capul victimei, al doilea va introduce mâînile în cască, va trage cu putere în lateral şi cu mişcări sus-jos va scoate casca. După ce salvatorul a scos casca, va prelua capul victimei şi îl va menţine în poziţie neutră. Scoateţi casca doar dacă nu aveţi altă opţiune. Conduceți preventiv! Viața are prioritate!", a transmis ISU Iaşi pe Facebook

CITEŞTE ŞI  - Comisia Europeană vrea noi măsuri pentru reducerea accidentelor rutiere. Toleranţă zero pentru alcool, perioadă de probă pentru şoferii începători. Lista completă

CITEŞTE ŞI  - Când conduci, nu pilotezi. Sunt diferențe imense de... limită și condiții de drum. Titi Aur: Să nu scârțâie roata!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel