Știai că moștenim oasele faciale de la un părinte și dinții de la celălalt părinte? Motivul pentru care unii oameni au dinții înghesuiți
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Știai că moștenim oasele faciale de la un părinte și dinții de la celălalt părinte? Motivul pentru care unii oameni au dinții înghesuiți / Foto: Pixabay, de Geralt
Știai că moștenim oasele faciale de la un părinte și dinții de la celălalt părinte? Motivul pentru care unii oameni au dinții înghesuiți / Foto: Pixabay, de Geralt
Tu știai că moștenim oasele faciale de la un părinte și dinții de la celălalt părinte?

La unii oameni se poate întâmpla ca e oasele maxilare să crească limitat, iar dinții să fie de dimensiuni mari, fiind astfel destul de înghesuiți. Acest lucru se întâmplă deoarece moștenim dimensiunile maxilarelor de la un părinte și dimensiunile dinților de la celălalt părinte.

Dr. Denisa Zaharia, medic ortodont, a explicat ce pot face persoanele care se confruntă cu astfel de probleme, în cadrul emisiunii "Doctor de bine", de la Pro Tv, realizată de Andreea Groza.

Ce fac dinții înghesuiți?

"Două lucruri. Unu: dinții înghesuiți acumulează mai multă placă bacteriană. Și rezultă carii interdentare, între dinți. 40% din placa bacteriană se acumulează între dinți. Doi: Apare devreme boala parodontală sau parodontoza", a explicat medicul atunci când a fost întrebată care sunt problemele cauzate de dinții înghesuiți.

"Dinții înghesuiți fac parte din anomaliile dentare ale creșterii. Când puteți să le corectați, cu efort minim din partea pacientului?", a întrebat Andreea Groza.

"Când copilașul face 6 ani, trebuie să vină la medicul ortodont în vizită. Să vedem că dinții erup corect. Și că mărimea acestora e în acord cu mărimea maxilarelor", a spus dr. Denisa Zaharia.

Care sunt soluțiile

- La 6-7 ani, dacă maxilarul e prea mic, se pune - pe cerul gurii - un aparat simplu, numit disjunctor. Acesta lărgește osul, cerul gurii, și dinții vor avea unde să erupă corect. Dacă lărgim maxilarul (maxilarul superior), se lărgește automat și mandibula (maxilarul inferior).

- La 11 ani, sutura de pe cerul gurii se osifică. Și nu se mai poate corecta simplu, cu un disjunctor. Avem nevoie de disjunctor și de mini-implanturi, pentru care e necesară o intervenție chirurgicală.

- Dacă am depășit etapa 14-15-16 ani, putem să lărgim maxilarul doar prin intervenție chirurgicală.

Cu alte cuvinte, ce putem face la vârstă mică, nu se mai poate face după 16 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel