Data publicării:

"Modelul spaniol", salvarea industriei farmaceutice din România? Ministrul Rafila spune cum putem avea și noi acces la medicamente de calitate, ca-n vestul Europei

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Iată câte beneficii ar putea aduce modelul spaniol, recunoscut în lume pentru eficacitate sporită, pe zona de industrie farmaceutică în România.

România ar putea adopta modelul spaniol în ceea ce privește politica farmaceutică, ceea ce ar putea transforma acest sector într-un motor esențial pentru dezvoltarea economică a țării în următorii ani. Implementarea unor strategii eficiente, inspirate din exemplul Spaniei, ar putea contribui la reducerea deficitelor bugetare existente și la îmbunătățirea accesului la medicamente de calitate pentru populație​.

Prin creșterea investițiilor în cercetare și dezvoltare, România ar putea beneficia de pe urma inovațiilor din domeniul farmaceutic, similar cu modul în care acest lucru a avut loc în Spania, unde industria joacă un rol crucial în economia națională​. Această schimbare ar putea aduce nu doar beneficii economice, ci și îmbunătățiri semnificative în sănătatea publică.

Alexandru Rafila: Dacă ai nevoie de medicamente trebuie să discuți cu cei care le produc

Despre asta a vorbit și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul conferinței "România inovatoare: stat membru rezilient și competitiv în UE și OCDE".

"La nivelul Comisiei Europene, în momentul de față s-a structurat o entitate care se numește Alianța pentru Medicamentele Critice care aduce împreună decidenți din domeniul sănătății, industria și organizațiile de pacienți. E ceva firesc, e normal, dacă ai nevoie de medicamente trebuie să discuți cu cei care le produc ca să găsești căile prin care să îi încurajezi să dezvolte această industrie. Pe de altă parte apare o chestiune - Big Pharma etc. - lucruri de genul acesta care n-au legătură, de fapt, cu ceea ce facem noi. Noi vrem să avem un parteneriat în interesul oamenilor.

[...] Noi, la Ministerul Sănătății, am făcut două lucruri importante. În primul rând am sprijinit dezvoltarea unui hub de informații pe sănătate împreună cu Local American Working Group care grupează companii importante din domeniul farmaceutic cu universitățile de Medicină și Farmacie, tocmai ca să putem încuraja această activitate de cercetare.

"Modelul spaniol nu trebuie să fie unicul model"

Modelul spaniol care, sigur, nu trebuie să fie unicul model (pentru că putem să luăm doar elemente din acest model) este foarte tentant pentru că stimulează industria farmaceutică să concureze pe o piață în care elementele importante sunt: cercetarea și dezvoltarea (se dă un scor fiecărei companii farmaceutice și lucrul acesta este foarte important), investiția pe care o face, tipul de produse pe care îl dezvoltă, inclusiv materiile prime care devin preocupante la nivelul UE, pentru că în pandemie s-au lungit foarte multe lanțurile de distribuție, s-au mărit prețurile la producătorii tradiționali de materii prime din India și din China și atunci au fost goluri în aprovizionare pentru medicamente banale, nu din cele sofisticate. 

Modelul acesta spaniol este stimulativ pentru industrie și poate să constituie un foarte bun element obiectiv pe partea de apreciere, apreciere care este realizată de o comisie sau cum este în Spania - o agenție care este în subordinea Ministerului Economiei și este condusă de un secretar de stat, dar membrii agenției sunt independenți, nu au conflicte de interese - încât să poată să evalueze periodic fabricile de medicamente din această țară și să poată să le ofere stimulente de orice fel. 

Sustenabilitatea industriei farmaceutice este pentru noi, cel puțin, o mare preocupare. Știți că România are în jur de 20 de fabrici importante de medicamente. La una singură statul român este acționar majoritar - Antibiotice Iași, însă toate celelalte fabrici sunt dovada că există preocupare la nivelul Guvernului pentru dezvoltarea acestui sector" a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Cum arată modelul industriei farmaceutice din Spania

 

Modelul industriei farmaceutice din Spania se caracterizează printr-o colaborare strânsă între companiile farmaceutice, sistemul de sănătate publică și autoritățile de reglementare. Industria farmaceutică spaniolă este bine integrată în sistemul de sănătate, care este de tip universal și oferă accesibilitate medicamentelor pentru întreaga populație, potrivit laboratoriosrubio.com. Un aspect important al acestui model este reglementarea strictă a sectorului farmaceutic, care asigură că medicamentele sunt sigure, eficiente și accesibile. Statul joacă un rol crucial nu doar în finanțarea medicamentelor, ci și în stabilirea prețurilor și a standardelor de calitate. Organizații precum Farmaindustria, care reprezintă companiile de medicamente din Spania, colaborează cu administrația publică pentru a promova cercetarea și dezvoltarea în domeniu​.

Spania beneficiază de o rețea vastă de centre de cercetare farmaceutică care contribuie la dezvoltarea de noi tratamente. De exemplu, progresele semnificative în cercetarea cancerului s-au realizat datorită colaborării dintre profesioniștii din domeniul sănătății și companiile farmaceutice ​Laboratorios Rubió. În plus, sectorul farmaceutic este un motor economic, generând peste 42.000 de locuri de muncă, majoritatea în cercetare și dezvoltare​.

Un alt aspect crucial al modelului spaniol este angajamentul față de inovație, cu investiții semnificative în cercetare și dezvoltare, care reprezintă aproximativ 20% din investițiile totale în acest sector. Aceasta nu numai că îmbunătățește tratamentele disponibile, dar contribuie și la dezvoltarea unei economii bazate pe cunoaștere și tehnologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel