Statul român, marele câștigător al crizei facturilor. Ce spun specialiştii
Specialiştii vorbesc despre criza facturilor la energie şi despre modul în care statul beneficiază de pe urma creşterii preţurilor.
Facturile uriașe la curent și gaz au șocat pe toată lumea, iar avertismentele transmise pentru perioada ce urmează nu sunt deloc liniștitoare. Din tot acest scandal al facturilor, în care statul a încercat să intervină prin plafonare, reiese un singul lucru: că "statul e marele câștigător", asta susțin experții în domeniu.
Conform specialiștilor, aproape 70% din creșterile de preț se duc în buget, iar companiile cu profituri record sunt fie ale statului, fie sunt controlate de stat. Tot ei susțin că cei mai mulţi bani la buget vin din suprataxe şi încasări mai mari din TVA, sume pe care, evident, oamenii le plătesc.
Potrivit unei analize a Asociației Energia Inteligentă, statul a încasat în 2021, doar din creșterea facturilor la gaze, jumătate de miliard de euro, iar anul acesta urmează să strângă la buget aproape trei miliarde de euro, mai exact 2,7 miliarde de euro. Asta înseamnă, de fapt, o creștere a taxelor și impozitelor pentru români.
Asta nu e tot, experții mai susțin și că statul român ar putea fi mai generos în a acorda compensații, tocmai pentru că are de unde, transmite DC Business.
Ce a spus Virgil Popescu despre furnizorii care s-ar afla sub controlul statului român
La începutul lunii ianuarie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit despre furnizorii care s-ar afla sub controlul statului român.
"Depinde ce înseamnă control! Ministerul Energiei deține acțiuni la majoritatea companiilor furnizoare, dar prin consiliile de administrație. Nu are nicio posibilitate de a acționa în vreun fel asupra managementului companiilor. Pentru că privatizarea care a fost făcută de-a lungul timpului, le-a dat libertatea celor care au achiziționat să-și aducă managementul și să facă totul la nivelul managementului executiv", a spus Virgil Popescu.
Întrebat de ce încearcă furnizorii să fenteze statul român, ministrul a spus că: "Nu cred că au luat niciodată amendă la cifra de afaceri, pentru că dacă ar lua, cred că s-ar sătura să mai facă lucrurile acestea. Iar amenda la cifra de afaceri sunt doar două instituții care pot să o dea: ANRE și Consiliul Concurenţei".
Aceste declarații veneau în același timp cu îndemnul ministrului Energiei la neplata facturilor. El spunea atunci că nu ar plăti factura.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News