Statul devine acţionar majoritar la Blue Air
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursă foto: Facebook (Blue Air)
Sursă foto: Facebook (Blue Air)
Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) va deveni acţionar majoritar al Blue Air. 

"În baza adresei pe care am primit-o ieri (miercuri – n.r.) de la Ministerul Finanțelor, vă pot spune că am inițiat procedura prin care o să devenim acționar majoritar al Blue Air. 

Intenția noastră este să repunem pe picioare această companie, dar asta o putem face abia după ce vom deveni oficial acționar în cadrul Blue Air și în urma unei analize detaliate", a declarat Florian Daniel Geantă, preşedintele AAAS, conform cursdeguvernare.ro.

În data de 19 august 2020, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență nr 139, prin care statul român acorda ajutoare companiilor TAROM și Blue Air, pentru compensarea pierderilor economice suferite din cauza pandemiei de Covid. 

în baza actului normativ, Ministerul Finanțelor Publice era abilitat să garanteze, în numele și pe contul statului, unul sau mai multe împrumuturi bancare în valoare totală de 300.775.000 lei, pe o perioadă de până la 6 ani, cu titlu de ajutor de stat și ajutor de salvare, acordate în condiții speciale.

Ce garanţii a adus atunci Blue Air: 

- Un teren intravilan de 94.479 mp situat în sectorul 1 din București;

- Aeronavele aflate în proprietatea Blue Air AVIATION (șase aeronave);

- Acțiunile deținute de AIRLINE INVEST – SA și Rada Mihai Cătălin (CEO și acționar principal al companiei), în proporție de 75%, pe care le aveau la BLUE AIR AVIATION – SA;

- 75% din acțiunile deținute de Rada Teodor Cristian și Rada Mihai Cătălin în capitalul social al AIRLINE INVEST – SA (societate acționară la rândul ei în compania Blue Air Aviation);

- acțiunile deținute de AIRLINE INVEST – SA și Aurora Engineering – S.R.L. în capitalul social al BLUE AIR Technic – SRL.

ANAF a pus sechestru pe o aeronavă Blue Air la începutul lunii noiembrie 

Agenția Națională de Administrare Fiscală a pus sechestru pe o aeronavă Boeing 737-500 aparținând companiei Blue Air.

Blue Air a precizat, într-un răspuns pentru Realitatea Plus, că aeronava care se află acum în Aeroportul din Bacău și este pusă sub sechestru.

Potrivit ANAF, la data de 30 septembrie 2022, compania low-cost avea o datorie la stat în valoare de aproximativ 14,4 milioane de lei. Un alt avion care a fost operat de Blue Air este reținut la sol de către aeroportul din Cluj-Napoca. Reprezentanții Blue Air au confirmat că aeronava nu mai face parte din flota sa.

În paralel, o a treia aeronavă Boeing a companiei este parcată de la începutul lunii octombrie pe un aeroport din Italia, potrivit informațiilor boardingpass.ro. Este neclar până la acest moment dacă și acest avion este sub sechestru.

Două avioane din flota Blue Air mai pot fi folosite pentru zbor în acest moment.

În afara datoriilor către stat, Blue Air mai este datoare și către aeroporturi din România şi din străinătate. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel