Statuia generalului Robert E. Lee va fi dată jos în Virginia. Moment de însemnătate istorică
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
Statuia generalului Robert E. Lee, care a luptat în Războiul Civil american, va fi dată jos. 

O statuie veche de 130 de ani a generalului din Războiului Civil Robert E. Lee, care domină o piațetă din Richmond, Virginia, va fi dată jos miercuri. Căderea celui mai mare monument confederat existent în Statele Unite atrage o serie de provocări juridice pe termen lung, care au început în urmă cu mai bine de un an, când guvernatorul Ralph Northam a ordonat înlăturarea statuii.

"Cel mai mare monument al insurecției confederate din Virginia va cădea săptămâna aceasta", a declarat guvernatorul democrat într-un comunicat. „Acesta este un pas important în a arăta cine suntem și ce prețuim, noi,  Commonwealthul.”

După cum a raportat Breitbart News, statuia de o importanță istorică cântărește aproximativ 12 tone, are o înălțime de 6 metri și în ultimii 130 de ani s-a aflat pe un piedestal de 12 metri.

De-a lungul anilor au fost lansate o serie de procese care urmăreau să dărâme monumentul, cu toate acestea, un act semnat în 1890 a dat Virginiei controlul asupra monumentului și a împiedicat înlăturarea acestuia.

Simbol al mișcării George Floyd

Statuia este recunoscută la nivel național, fiind construită în Franța, a devenit epicentrul unei mișcări de protest din Virginia după moartea lui George Floyd.

William Gregory, un descendent al familiei donatoare, a luptat împotriva înlăturării. El a susținut că actele de acum un secol au stabilit că statul Virginia a fost de acord să considere monumentul și terenul pe care se află ca fiind „perpetuu sacru”.

Acum această noțiune a fost anulată după ce Curtea Supremă din Virginia a decis săptămâna trecută în favoarea statului și a aprobat demolarea statuii, relatează UPI.

Statuia va fi depozitată până la o decizie ulterioară

În hotărârea sa unanimă, curtea a spus că în actele inițiale făcute cu statul nu există dovezi care să arate că statul avea vreun interes de proprietate asupra vreunui teren din jurul statuii, „nu are niciun drept de proprietate legat de monumentul Lee ”, a stabilit Curtea, permițând ca acesta să fie dărâmat.

Statuia, ridicată în 1890, va fi depozitată, până când se va lua o decizie cu privire la ce se ve face cu ea.

„Facem un pas important săptămâna aceasta pentru a îmbrățișa o cauză dreaptă și pentru a pune cauza pierdută în urma noastră”, a spus primarul Richmond Levar Stoney, potrivit UPI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel