Data actualizării:
Data publicării:

Cât de periculos e să mănânci cartofi încolțiți

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @olhasolodenko
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @olhasolodenko

Cartofii încolțiți sunt adesea evitați în bucătării, dar ce se întâmplă cu adevărat atunci când îi consumi? Deși la prima vedere par inofensivi, aceștia pot ascunde riscuri neașteptate. Află care sunt efectele pe care le poate avea consumul lor asupra organismului!

Cartofii conțin toxine naturale (glicoalcaloizi) care pot deveni periculoase dacă se acumulează în exces. Aceste substanțe se găsesc în frunze, flori, coaja verde și colți. Deși un consum moderat nu prezintă riscuri, cartofii încolțiți sau cu coajă verde pot cauza simptome precum vărsături, dureri abdominale, tranzit intestinal neregulat, diaree, dureri de cap, confuzie mentală, roșeață a pielii, febră sau stare de dezorientare.Toxinele nu sunt eliminate prin prepararea termică, potrivit 20minutos.es

 

2. Sursa foto... (mancare-cartofi_76282000.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @pixel-shot.com

Sursă de energie

Cartofii sunt o sursă importantă de carbohidrați complecși, care sunt transformați treptat în glucoză, oferind energie constantă și de lungă durată organismului. Acești carbohidrați nu provoacă fluctuații bruște ale glicemiei, ceea ce înseamnă că te pot ajuta să te simți energic pe parcursul zilei fără a experimenta senzația de oboseală sau de "cădere" după ce consumi alimente bogate în zaharuri simple. Asta îi face o opțiune excelentă pentru cei care au nevoie de energie pe termen lung, de exemplu, sportivi sau persoane care desfășoară activități fizice intense.


Vitamine și minerale

Cartofii sunt o sursă foarte bună de vitamine și minerale esențiale pentru funcționarea corectă a organismului.

Vitamina C este un antioxidant puternic care ajută la întărirea sistemului imunitar, protejează celulele și ajută la vindecarea rănilor. De asemenea, vitamina C sprijină producția de colagen, esențial pentru sănătatea pielii și a articulațiilor.

Vitamina B6 joacă un rol important în metabolismul proteinelor și grăsimilor, dar și în funcționarea sistemului nervos. O dietă bogată în vitamina B6 poate contribui la o stare de bine.

Cartofii sunt o sursă excelentă de potasiu, un mineral care ajută la reglarea echilibrului fluidelor din organism și la menținerea tensiunii arteriale normale. Potasiul joacă, de asemenea, un rol important în funcționarea mușchilor și nervilor.

Magneziul din cartofi ajută la relaxarea mușchilor și la reglarea nivelurilor de energie. Este, de asemenea, esențial pentru sănătatea oaselor și pentru multe procese enzimatice din corp.

Fibre

Cartofii, în special cei cu coajă, sunt o sursă excelentă de fibre alimentare, esențiale pentru sănătatea digestivă. Fibrele ajută la prevenirea constipației și la menținerea unui tranzit intestinal regulat. Ele adaugă volum alimentelor, ceea ce te poate face să te simți sătul mai repede și mai mult timp, contribuind astfel la controlul apetitului și la prevenirea supraalimentării. De asemenea, fibrele sunt și un "combustibil" pentru bacteriile bune din intestin, ajutând la menținerea unui microbiom intestinal echilibrat, esențial pentru digestie și imunitate.

Antioxidanți

Cartofii conțin o varietate de antioxidanți, inclusiv flavonoide și carotenoide, care protejează organismul de daunele cauzate de radicalii liberi – molecule instabile care pot duce la inflamație și boli cronice, inclusiv cancer și boli cardiovasculare. Antioxidanții pot ajuta, de asemenea, la protejarea celulelor și țesuturilor de deteriorare prematură, având un rol important în încetinirea procesului de îmbătrânire celulară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel