Data publicării:

Companiile mici scapă de regulile de mediu. UE suspendă normele de sustenabilitate

Autor: Iulia Horovei | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Parlamentul European a decis să amâne implementarea normelor de sustenabilitate, acordând timp pentru negocierea unor modificări care să scutească întreprinderile mai mici de obligațiile de raportare ecologică.

Politicienii Uniunii Europene au decis, joi, 3 aprilie, să își acorde mai mult timp pentru a negocia o serie de modificări menite să exonereze întreprinderile mai mici de obligațiile de raportare privind sustenabilitatea, reguli pe care industria europeană le consideră dezavantajoase, transmite Reuters.

Comisia Europeană a propus, în februarie, modificări legislative denumite „Omnibus de Simplificare” (Pachetul Omnibus), care ar exclude mii de întreprinderi europene mai mici de la regulile UE privind raportarea sustenabilității.

Aceasta a fost o reacție la plângerile industriei europene, care susține că nu poate concura cu rivalii din China și Statele Unite ale Americii, în timp ce președintele Trump elimină reglementările și impune tarife pentru importuri.

Propunerea trebuie negociată între Parlamentul European și statele membre – un proces care poate dura mai mult de un an. Pentru a evita aplicarea legilor deja convenite înainte de finalizarea acestor negocieri, Parlamentul a votat, joi, pentru a amâna cu doi ani regulile existente privind raportarea pentru majoritatea companiilor.

Firmele cu mai puțin de 500 de angajați, scutite de raportarea sustenabilității până în 2027

Aceasta înseamnă că firmele cu mai puțin de 500 de angajați și companiile mai mari care nu sunt considerate „entități de interes public” nu vor trebui să raporteze impactul lor asupra sustenabilității până în 2027 – cu rapoartele datorate în 2028. Majoritatea firmelor mari sunt obligate să raporteze începând din acest an.

Parlamentul a fost de acord joi și cu amânarea legii UE privind lanțul de aprovizionare cu un an. Astfel, această politică nu va intra în vigoare până în 2028.

Statele membre ale UE au fost deja de acord cu aceste amânări, dar trebuie să-și dea aprobarea formală finală în următoarele săptămâni. Se estimează că acest vot final va fi doar o formalitate și va fi adoptat fără dificultăți.

Ulterior, vor începe negocierile pentru modificările mai ample propuse legislației. Acestea includ exceptarea a aproximativ 80% dintre companiile inițial incluse în regulile de raportare ecologică, aplicându-se doar firmelor cu peste 1.000 de angajați.

De asemenea, UE intenționează să modifice legea privind diligența necesară, astfel încât companiile să fie obligate să evalueze impactul asupra mediului și respectarea drepturilor omului în lanțurile lor de aprovizionare o dată la cinci ani, în loc de un ciclu anual.

Deși susținută de industrie, inițiativa de simplificare a atras critici din partea unor investitori, parlamentari de stânga și activiști, care au afirmat că primul val de propuneri Omnibus ar slăbi responsabilitatea corporativă și că modificările rapide ale unor legi recent convenite creează un mediu instabil.

Citește și: O nouă propunere a Comisiei Europene: Fonduri UE pentru România în vederea consolidării apărării

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel