Staţii de încărcare electrică şi pe bază de hidrogen la fiecare 60 km, pe şoselele din spaţiul comunitar. Va fi posibil şi în România?
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind instalarea de stații de încărcare electrică și pe bază de hidrogen de-a lungul șoselelor importante din spațiul comunitar.

Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind introducerea punctelor de încărcare electrică şi pe bază de hidrogen. Cu toate acestea, nu se știe deocamdată când și cum vor fi implementate acestea deoarece în prezent, doar investitorii privați au instalate astfel de stații, potrivit profit.ro.

UE vrea interzicerea motoarelor cu combustie din 2035

După lungi dezbateri, autoritățile Uniunii Europene au ajuns în cele din urmă, la un acord privind extinderea rețelei de încărcare a automobilelor electrice, cu energie electrică și cu hidrogen, pentru a susține tranziția la propulsiile alternative. Acest lucru a devenit o prioritate pentru UE, ca urmare a accelerării celuilalt acord privind interzicerea motoarelor cu combustie, din 2035, însă între cele două măsuri există diferențe importante.

Astfel, acordul dintre reprezentanții țărilor UE și Parlamentul European privind stațiile de încărcare a automobilelor electrice prevede amplasarea pe șoselele importante din UE a unor puncte de încărcare pentru autoturisme, la fiecare 60 de km, până în 2026, precum și pentru camioane, la 120 km, până în 2028. În plus, acordul mai prevede printre altele ca până în 2031, la fiecare 200 de km să existe câte o stație de hidrogen. „Acordul transmite un semnal clar către cetățeni și alți actori că infrastructura prietenosă cu utilizatorii și stațiile de încărcare pentru combustibili alternativi, precum hidrogenul, vor fi instalate în UE” a declarat Andreas Carlson, ministrul infrastructurii din Suedia, țară care de la 1 ianuarie 2023, deține președinția UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel