Stai pe scaun toată ziua în fața unui ecran? Exercițiul simplu care îți îmbunătățește sănătatea mintală și fizică
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Oamenii de știință au descoperit o modalitate simplă prin care îți poți îmbunătăți sănătatea mintală și cea fizică atunci când lucrezi 8 ore pe zi în fața unui calculator.

Pentru a reduce efectele nocive ale statului pe scaun, faceți o plimbare ușoară de 5 minute la fiecare jumătate de oră. Aceasta este concluzia cheie a unui nou studiu efectuat de mai mulți cercetători și publicat în revista Medicine & Science in Sports & Exercise.

În cadrul cercetării s-au luat 11 adulți sănătoși de vârstă mijlocie care au fost puși să stea pe scaun timp de 8 ore – reprezentând o zi de lucru standard – pe parcursul a cinci zile separate. Într-una dintre acele zile, participanții au stat timp de 8 ore doar cu pauze scurte pentru a merge la toaletă.

În celelalte zile, s-a testat o serie de strategii diferite de a întrerupe cele 8 ore cu mersul ușor. De exemplu, într-o zi, participanții au mers 1 minut la fiecare jumătate de oră, iar într-o altă zi au mers 5 minute la fiecare oră.

Scopul a fost să se găsească cea mai mică cantitate de mers pe jos pe care oamenii o pot face pentru a compensa efectele nocive ale statului pe scaun. S-au măsurat modificări ale nivelului de zahăr din sânge și ale tensiunii arteriale, doi factori de risc importanți pentru bolile de inimă.

Ce au constatat oamenii de știință?

Astfel s-a descoperit că o plimbare ușoară de 5 minute la fiecare jumătate de oră a fost singura strategie care a redus substanțial nivelul de zahăr din sânge în comparație cu statul pe scaun toată ziua. Plimbările de 5 minute la fiecare jumătate de oră au redus nivelul de zahăr din sânge după masă cu aproape 60%.

Această strategie a redus, de asemenea, tensiunea arterială cu patru până la cinci puncte în comparație cu statul pe scaun toată ziua. În plus, chiar și o plimbare ușoară de 1 minut la fiecare oră a redus tensiunea arterială cu cinci puncte.

Pe lângă beneficiile pentru sănătatea fizică, au existat și beneficii pentru sănătatea mintală. În timpul studiului, participanților li s-a cerut să-și evalueze starea mentală folosind un chestionar. S-a descoperit că, în comparație cu perioada în care stăteau pe scaun toată ziua, o plimbare ușoară de 5 minute la fiecare jumătate de oră a redus senzația de oboseală, a adus participanții într-o dispoziție mai bună și i-a ajutat să se simtă mai energici.

De asemenea, s-a descoperit că și plimbările o dată pe oră au fost suficiente pentru a stimula starea de spirit și pentru a reduce senzația de oboseală, conform Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel