SRI: "Octombrie Roșu", cel mai puternic atac cibernetic asupra României, în ultimele două decenii
Data publicării:
Autor: ana
WhatsApp
razboi_cibernetic
razboi_cibernetic

Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a explicat, sâmbătă, pentru gândul, că atacul cibernetic, denumit "Octombrie Roşu", recent prezentat de firma de securitate IT Kaspersky, a fost cea mai mare amenințare de acest tip la adresa României în ultimii 20 de ani, spionii vizând informaţii secrete privind politica externă, resursele naturale din Marea Neagră şi secrete economice şi politice din zona Mării Negre.

"Ameninţarea a fost una dintre cele mai mari din ultimii ani, la adresa României şi a aliaţilor săi, pentru că lucrurile au fost puse în contextul Uniunii Europene şi al NATO, în care România este membră. Putem spune că este cel mai mare atac din ultimii 20 de ani. În ultima perioadă, se poate observa o turnură în modul în care acţionează serviciile de spionaj în această zonă: se acţionează prin atacuri de tip cibernetic", a explicat purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

Atacul a vizat, pe lângă accesul la reţelele informatice de interes naţional și căutarea de "informații despre politica externă a României, despre resursele naturale şi politica din zona Mării Negre şi despre spaţiul economic din această zonă", a mai spus oficialul SRI.

La începutul aceste săptămâni, firma de securitate IT Kaspersky devoala faptul că, de cinci ani, o operaţiune de spionaj cibernetic, denumită "Octombrie Roșu" se derulează de 5 ani, cu precădere în zona Europei de Est şi a fostelor state sovietice. Viruşi creaţi de hackeri chinezi erau plantaţi în reţelele informatice spionate cu ajutorul unor programe create de hackeri ruşi, principalul obiectiv fiind acela de a colecta date şi documente secrete de la organizaţiile afectate.

Sorin Sava a mai spus că SRI a informat prompt instituţiile vizate de acest atac la momentul desfăşurării lui, adică în 2011, şi a întreprins, în cooperare, măsuri de contracarare pentru restabilirea funcţionării normale a reţelelor respective.

Potrivit oficialului SRI, operațiunea de spionaj asupra României nu s-a concretizat cu obținerea datelor secrete: "Au fost doar 4 IP-uri, dar în spatele unui IP se pot afla mii de calculatoare. Intensitatea atacului a fost contracarată datorită ripostei destul de agresive şi dure a SRI. Am luat toate măsurile şi am informat instituţiile guvernamentale şi private să se protejeze. De aceea s-a ajuns doar la informaţii confidenţiale, nu şi la cele clasificate. SRI continuă să întreprindă măsuri active pentru identificarea autorilor atacului, pentru că agresorul cibernetic aduce atingere securităţii naţionale a României", a mai declarat Sorin Sava.

"Securitatea cibernetică a devenit una din componentele importante ale securităţii naţionale, sens în care Serviciul Român de Informaţii acordă o atenţie prioritară acestui domeniu, în strânsă cooperare cu celelalte instituţii ale statului român şi cu partenerii externi, precum şi în parteneriat cu domeniul privat", se arăta într-un comunicat al SRI, din 16 ianuarie, cu referire la atacul cibernetic denumit „Red October”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel