Sport în fiecare zi sau doar în weekend? Cercetătorii au aflat care sunt zilele optime pentru exerciții fizice care să ne mențină starea de sănătate
Oamenii de știință au aflat dacă e mai bine să faci exerciții fizice doar în weekend sau dacă sunt necesare în fiecare zi a săptămânii.
Datorită oamenilor de știință care colectează și analizează cantități mari de date, știm multe despre exercițiile fizice și despre cât de bune sunt pentru sănătate. Știm lucruri precum momentul optim al zilei pentru a face mișcare, cât de des ar trebui făcute și la ce intensitate.
Multe dintre acestea sunt doar recomandări, desigur, dar se bazează pe date agregate înregistrate de la mii de participanți, care arată ceea ce pare să funcționeze cel mai bine pentru majoritatea oamenilor – și, de asemenea, din multe perspective diferite.
Toate aceste studii au perspective din care putem învăța și să încercăm să le aplicăm în propriile noastre vieți. Totuși, una dintre cele mai mari probleme legate de exercițiile fizice este să găsești timp pentru a le practica în timpul săptămânii. Astfel, oamenii de știință au venit cu câteva informații.
Când e bine să faci exerciții fizice?
Într-un nou studiu internațional, cercetătorii au analizat datele de sănătate publică pentru peste 350.000 de oameni din SUA, colectate prin intermediul National Health Interview Survey (NHIS) între 1997 și 2013.
Analizând datele, echipa – condusă de primul autor Mauricio dos Santos, un cercetător în fiziologia exercițiilor de la Universitatea Federală din São Paulo din Brazilia – a avut o singură întrebare pe care doreau să o exploreze.
Mai simplu spus, cu condiția să faci suficiente exerciții pentru a atinge nivelurile recomandate de activitate fizică în fiecare săptămână, contează dacă faci exercițiul în doar una sau două sesiuni (alias „războinici de weekend”) sau este mai bine să răspândești activitatea fizică în trei sau mai multe sesiuni regulate în timpul săptămânii?
În prezent, orientările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) 2020 privind activitatea fizică și comportamentul sedentar stipulează că adulții ar trebui să facă 150-300 de minute de activitate fizică de intensitate moderată în fiecare săptămână sau 75-150 de minute de exerciții de intensitate viguroasă în fiecare săptămână (sau o combinație echivalentă).
În timp ce studiile au analizat anterior beneficiile pentru sănătate de a fi un „războinic de weekend”, a rămas neclar dacă e mai benefic decât a face sesiuni mai frecvente de activitate fizică, în special în ceea ce privește reducerea riscului de mortalitate.
După ce au comparat persoanele din cohorta care a întreprins nivelul recomandat de activitate fizică moderată până la viguroasă (MVPA) în fiecare săptămână, cercetătorii au descoperit o diferență foarte mică între războinicii de weekend și participanții care au făcut mișcare mai regulat, în ceea ce privește reducerea riscului de mortalitate din toate cauzele și, în mod specific, din cauza cancerului și a bolilor cardiovasculare.
„Am descoperit că războinicii de weekend și participanții activi în mod regulat au avut o mortalitate similară pentru toate cauzele, inclusiv cauza specifică, ceea ce sugerează că atunci când efectuează aceeași cantitate de activitate fizică, răspândirea acesteia pe mai multe zile sau concentrarea acesteia în mai puține zile poate să nu influențeze rezultatele mortalității.”, au scris autorii studiului.
Cea mai importantă concluzie – mai degrabă decât să vă faceți griji cu privire la cât de des sau când ar trebui să faceți exerciții – este să vă asigurați că încercați să atingeți nivelurile recomandate de activitate în fiecare săptămână, pentru că atunci se pot observa cel mai clar efectele benefice ale exercițiilor fizice, scrie Science Alert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News