Spital dedicat celor 350.000 de români afectaţi de Alzheimer
Se estimează că aproximativ 350.000 de români suferă de demență. Doi din 10 pacienți sunt diagnosticați, iar unul dintre aceștia primește tratament adecvat. În vederea îmbunătățirii acestor statistici îngrijorătoare, a fost deschis în apropiere de București - Otopeni -primul spital privat de îngrijire a pacienților cu demență Alzheimer.
Investiția este cu capital privat 100% românesc, având ca acționari medici români. Centrul beneficiază de o suprafață totală de 1010 mp, dispuse pe 3 niveluri, are 46 de paturi, o sală de terapie ocupațională, una de stimulare cognitivă și emoțională, alta de fiziokinetoterapie, o sală de conferințe și cursuri, o sală de mese, două terase exterioare, 13 băi cu duș, trei scări interioare și un lift hidraulic, plus un miniteren de golf. Saloanele sunt dotate cu paturi de tip special pentru pacienții cu dizabilități, televizor LCD, aer condiționat, sistem de alarmă medicală dar și pentru incendiu, camere de supraveghere video (inclusiv în infraroșu). Centrul dispune de un medic coordonator – medic primar geriatru, 3 medici în sistem de colaborare (neurolog, psihiatru și generalist), 3 asistente și 6 infirmiere. Internarea minimă este de 7 zile - pentru evaluare, punerea unui diagnostic și inițierea unui tratament corect - și maxim pe termen nelimitat, un număr de 30 de locuri fiind puse la dispoziție rezidenților permanenți ai centrului.
La internare, pacientul va fi diagnosticat, se va stabili stadiul de boală, i se vor stabiliza tulburările comportamentale, va participa la un program terapeutic adecvat care include stimulare cognitivă şi emoţională, kinetoterapie şi medicaţie alopată specifică dementei corelată stadiului de boală. Un lucru la fel de importantă este și educarea familiei în spiritul unei implicări active în continuare și pregătirea pentru etapa reîntoarcerii în sânul familiei.
Statistica bolii este îngrijorătoareDoi din 10 pacienți sunt diagnosticați, iar unul dintre aceștia primește tratament adecvat. Prevalența este de 1% din populaţie şi de aproximativ 5% din populaţia de peste 65 de ani. Dintre persoanele ce depăşesc 85 de ani 30% au o formă de demență. Dementa de tip Alzheimer (cel mai frecvent tip de dementa – 60%) este o afectiune degenerativa cu evolutie progresiva de maxim 6-8 ani din momentul diagnosticarii. De obicei diagnosticarea se face în stadiul mediu sau sever de boală, când prognosticul de supraviețuire este de 1-2 ani. În România, datele deţinute de Societatea Română Alzheimer evidenţiază că peste 150.000 de persoane suferă de această maladie si peste 200.000 suferă de demența Alzheimer și alte forme de demență, însă având în vedere că o mare parte a bolnavilor nu sunt încă diagnosticaţi, se estimează că numărul total al bolnavilor de Alzheimer ar putea ajunge la 350.000.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News