Data publicării:

Spania. Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului

Autor: Flaviu Predescu | Categorie: Cultura
WhatsApp

La sediul Reprezentanței Comisiei Europene din Spania a fost marcată Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului.   

„La sediul Reprezentanței Comisiei Europene din Spania a fost marcată Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, sărbătorită anual pe data de 27 ianuarie, printr-un eveniment care a reflectat întocmai strategia Comisiei Europene de combatere a antisemitismului și de sprijinire a vieții evreiești. Educația poate întări rezistența tinerilor împotriva ideilor și ideologiilor antisemite și împotriva tuturor formelor de intoleranță și discriminare. În marja acestui eveniment, ambasadorul României în Regatul Spaniei, dl George Bologan, a avut un schimb de idei cu doamna María Ángeles Benítez Salas, directorul Reprezentării Comisiei Europene din Spania, precum și cu doamna Rodica Radian-Gordon, ambasadorul Israelului în Spania. Uniunea Europeană promovează implicarea tinerilor pentru a garanta moștenirea intergenerațională în construirea Memoriei Holocaustului. La eveniment, au mai luat cuvântul Diego Blázquez Martín, directorul general al Memoriei Democratice, din cadrul Secretariatului de Stat, Jaime Moreno Bau, directorul general al Centrului Evreiesc Sefarad-Israel din Madrid, precum și José Herrera Antonaya, directorul general al Cooperării cu Statul și Uniunea Europeană, din comunitatea Madrid.”

Ura și intoleranța duc la erodarea civilizației 

„Pierderea memoriei istorice si amorțirea conștiințelor în fața mesajelor care alimentează ura și intoleranța duc la erodarea conceptului de civilizație și la atitudini fundamentaliste care pot radicaliza comunitățile umane și destabiliza societățile democratice.

Prezența Ambasadei României a scos în evidență implicarea țării noastre în lupta contra acestui bilanț negru al istoriei, împotriva acestei răni care nu se va vindeca niciodată, numită Holocaust. În mai 2021, a fost adoptată Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, un pas important pentru viitor, menit să prevină astfel de acțiuni alimentate de ură și, în același timp, un omagiu adus supraviețuitorilor care au înfruntat moartea animați de speranța în ziua eliberării, celor care au transmis lecțiile dureroase din lagărele de concentrare. România își reafirmă angajamentul de a nu uita, de a nu-i uita pe cei cărora, în mod injust, li s-a răpit dreptul de a exista, în marea lor majoritate femei, copii, bătrâni... Aducerea-aminte, prin astfel de evenimente organizate anual, are rolul de a ne învăța să ne ferim de capcanele generate de ștergerea memoriei.”

Nimeni nu poate lupta de unul singur 

„Societățile din ziua de azi se confruntă cu tendințe de alimentare a actorilor din viața de zi cu zi care în mod malițios învrăjbesc, cultivă ura și ignoră Holocaustul. Mai mult ca oricând pericolul de renaștere a unor atitudini xenofobe este la tot pasul, iar noi trebuie să rămânem uniți în lupta împotriva persecutării altora, acțiuni izvorâte din neîncredere și ură. Indiferența este și ea nocivă deoarece alimentează uitarea, iar uitarea naște pericole majore precum populismul, extremismul și antisemitismul. Nimeni nu poate lupta de unul singur, este nevoie de un efort comun al societății civile și autorităților Statului. Drepturile, libertățile și valorile democratice trebuie apărate, să nu trăim cu iluzia că răul ne va ocoli” arată un comunicat al ambasadei României în Spania. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel