Spania şi Olanda au cerut despăgubiri în cazul psihozei castraveţilor infectaţi cu E.coli. Bacteria face victime şi în afara Germaniei
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
castraveti spania E.coli
castraveti spania E.coli

Guvernul de la Madrid cere despăgubiri Comisiei Europeane şi autorităţilor regionale din Hamburg, care au aruncat, pe nedrept, vina asupra Spaniei în cazul castraveţilor infectaţi cu bacteria E.coli care a ucis pănă acum 15 germani şi un suedez, după ce cercetătorii germani au confirmat că legumele vinovate nu provin din Spania.

„Nu excludem luarea de măsuri împotriva autorităţilor care au lansat îndoieli cu privire la calitatea produselor noastre, în acest caz împotriva autorităţilor din Hamburg“, a declarat miercuri vicepremierul spaniol Alfredo Perez Rubalcaba pentru postul de radio Cadena Ser, citat de EurActiv.com. Delegatul la Bruxelles din partea Cooperativelor Agro-Alimentare din Spania, Juan Corbalán García, a reiterat cererea susţinând că  producătorii spanioli de legume şi fructe, aproximativ 40% din agricultura spaniolă, au suferit pierderi de aproximativ 200 de milioane de euro pe săptămână, de la declanşarea îmbolnăvirilor.

Exporturile de piper, salată şi roşii s-au prăbuşit

„Aproape toată Europa a încetat să cumpere fructe şi legume spaniole. Există un efect de domino pentru toate legumele şi fructele“ a declarat, marţi, Jorge Brotons, preşedintele Federaţiei spaniole a producătorilor-exportatorilor din acest sector (FEPEX). Jose Maria Pozancos, a nominalizat „piperul, salata, roşia“ ca fiind printre culturile cele mai afectate şi şi-a exprimat îngrijorarea pentru „drupe, al căror sezon începe“. „Comenzile scad pe zi ce trece, este ca şi cum s-au dat ordine în întreaga Europa de a nu mai cumpăra produse spaniole“, a explicat el.

Olanda a cerut şi ea asistenţă financiară din partea UE

Oficiali ai Comisiei Europene au confirmat că, în cadrul reuniunii informale a miniştrilor agriculturii de la Debrecen, Ungaria, de marţi (31 mai), miniştrii din Olanda, Grecia şi Irlanda au arătat că fermierii din aceste ţări înregistrează pierderi din cauza vânzărilor scăzute de legume şi fructe, de la izbucnirea crizei castraveţilor infectaţi cu E.coli. Ministrul olandez Henk Blekera a arătat că vânzările producătorilor locali de salată către Germania, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro pe săptămână, s-au prăbuşit şi a cerut asistenţă financiară din partea UE.

Criza E.coli continuă, sursa rămâne neidentificată

Între timp, numărul germanilor afectaţi de bacteria E.coli este în creştere, oficialii anunţând miercuri 365 de cazuri noi, un sfert dintre aceştia suferind de forme grave de sindrom hemolyti-uremic (HUS - hemolyti-uremic syndrome), care afectează sângele şi rinichii.  În Suedia au fost raportate 41 de cazuri de infecţii cu E.coli, dintre care 15 au dezvoltat HUS. Danemarca a raportat şase cazurri de HUS, Olanda trei iar Marea Britanie două. Austria, Spania, Elveţia şi chiar SUA au anunţat câte un caz. Oamenii de ştiinţă continuă să testeze mostre de legume, pentru a reuşi să identifice sursa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel