Spania vrea plafonarea prețurilor la alimente: "Supermarketurile au făcut un profit considerabil în urma inflației"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Guvernul Spaniei negociază cu marile lanţuri de supermarketuri implementarea unui sistem prin care să se plafoneze preţurile produselor alimentare de bază. 

Guvernul Spaniei a organizat deja o primă discuţie şi s-a stabilit că unul din marile lanţuri de magazine va avea o ofertă de 30 de produse pentru 30 de euro. Scopul este reducerea poverii pe care inflaţia record a pus-o pe umerii spaniolilor de rând. 

Yolanda Díaz, ministrul Muncii, a venit cu această idee luni, când a spus că îi va chema pe reprezentanţii marilor lanţuri de magazine la discuţii pentru a găsi soluţia plafonării preţurilor unor produse alimentare considerate de bază. Argumentul este nevoia de a contracara efectele creşterii mari a preţurilor în ultimele luni şi, implicit, de a ajuta familiile vulnerabile să treacă peste această perioadă.

A fost făcut primul pas. Ministrul Diaz, împreună cu colegul său, ministrul pentru consum, Alberto Garzón, s-au întâlnit cu reprezentanţii unuia dintre marile lanţuri de magazine. Întâlnirea are deja efecte. Supermarketul a anunţat că face oferta de 30 de produse pentru 30 de euro, ofertă care va ţine până după sărbătorile de iarnă.

Lista cu alimente al căror prețuri va fi plafonat va fi modificată în fiecare săptămână

Yolanda Díaz a spus că a cerut în plus ca lista produselor să fie modificată săptămânal, astfel încât cei care cumpără să poată alege cât mai variat posibil. Săptămâna viitoare urmează o a doua întâlnire, cu reprezentanţii altor mari jucători din domeniul retail-ului alimentar. "Atât legea spaniolă, cât şi cea europeană, limitează posibilitatea intervenirii statului în preţul unui produs. De aceea, ministrul Diaz a insistat că orice variantă trebuie făcută prin buna voie a supermarketurilor.

"Acestea au făcut un profit considerabil în urma inflaţiei", spune vicepremierul spaniol, adăugând că "au de unde să acopere aceste cheltuieli". Mai mult, a spus că la fel cum au fost impozitate băncile şi distribuitorii de energie, poate fi pus un impozit pe profitul făcut de supermarketuri, răspunzând la întrebarea "ce va face dacă va fi refuzată?".

Intenţia plafonării preţurilor are şi o nuanţă politică. Atât Yolanda Díaz, cât şi Alberto Garzón, sunt membri ai Partidului Comunist, aflat în coaliţia de guvernare. Ministrul Agriculturii, care face parte din Partidul Socialist, condus de Pedro Sánchez, spune că măsura este ineficientă şi că îi va afecta pe producători. Mai mult, socialiştii acuză Partidul Comunist că vrea să capitalizeze electoral situaţia complicată în care se află acum multe familii spaniole, relatează Rador. 

Europa se îndreaptă spre plafonarea prețurilor. Cel puțin așa promit liderii

Întreaga Europă pare tentată de intervenții în piață, în privința plafonării prețurilor. Una dintre cele mai mari urgențe este reprezentată și de prețul energiei. 

Noul prim-ministru al Marii Britanii, Liz Truss, a anunţat joi o plafonare a preţurilor la energie pentru consumatori la 2.500 de lire sterline (peste 2.800 de euro) pe an pentru o gospodărie medie, în faţa creşterii costurilor de trai, informează AFP.

Măsura, foarte aşteptată, se aplică de la 1 octombrie pentru o perioadă de doi ani şi reprezintă "o economie de 1.000 de lire sterline" pe an faţă de ceea ce gospodăriile ar fi trebuit să plătească fără intervenţia guvernului, în contextul creşterilor de preţuri aşteptate din prima zi a lunii viitoare, a explicat Truss, care s-a exprimat în parlament, unde a anunţat, de asemenea, îngheţarea timp de şase luni a preţurilor la energie pentru întreprinderi.

Citește și Elena Cristian, despre momentul „în care am putea să ne gândim că trecem iarna fără să ne suflăm în mâini pentru a ne încălzi”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel