Data publicării:

South Stream va fi gata până în 2015. Nabuco mai așteaptă

Autor: Căloiu Oana | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Alegeri prezidentiale 2024

Gazoductul South Stream va fi construit până la sfârșitul lui 2015, potrivit directorului South Stream Transport, Marcel Kramer. Astfel, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovenia și Italia vor avea acces la gazele rusești în aproximativ  doi ani, pe când România, membră a consorțiului Nabucco, încă așteaptă decizia azerilor cu privire la gazoductul care va fi construit.

"Decizia de investiție a fost luată. Acționarii ne-au instruit să lucrăm astfel încât prima conductă să fie în funcțiune până la finele lui 2015 și acesta este calendarul după care operăm", a declarat Marcel Kramer.

Directorul South Stream Transport a adăugat că finanțarea proiectului se va finaliza în a doua jumătate a acestui an sau începutul lui 2014, cel mai târziu.

South Stream va transporta gazul natural din Rusia în Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovenia și nord-estul Italiei via Marea Neagră. Gazoductul se va întinde pe o distanță de peste 2.000 de kilometri și va costa 39 de miliarde de dolari, potrivit CNBC. Acționarii South Stream sunt Gazprom (Rusia), EDF (Franța), Wintershall (Germania) și Eni (Italia). Rusia a construit deja un proiect similar, Nord Stream, care pompează gaz din Rusia în Germania, evitând tranzitul prin Europa de Est.

Varianta azeră de gazoduct, încă nealeasă

South Stream este văzut ca un rival pentru Nabucco West și TAP, două proiecte care intenționează să transporte în Europa gaze din Azerbaidjan, cu scopul de a reduce dependența față de gazele rusești. Până în luna iunie, operatorii Shah Deniz ar urma să decidă între Nabucco West și TAP, iar proiectul ales ar urma să înceapă să livreze gaze naturale în 2018 sau 2019, informează sursa citată anterior.

Varianta Nabucco West, variants scurtă a proiectului inițial Nabucco, va trece prin Bulgaria, România, Ungaria și Austria.

Momentan, consorțiul destinat gazoductului azer este în curs de obținere a acordurilor de mediu în țările pe teritoriul cărora va trece conducta. Pe 8 mai, Bulgaria s-a pronunțat pozitiv în acest sens, iar consorțiul trebuie să obțină și aprobarea de a construi, potrivit Sofia Globe. Consorțiul poartă discuții și cu Ungaria, pentru aceste avize.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel