Sorin Cîmpeanu la reuniunea miniştrilor Educaţiei din UE: “Şcolile trebuie să se închidă ultimele şi să se deschidă primele
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a subliniat la reuniunea miniştrilor Educaţiei şi Tineretului din UE, importanţa educaţiei pentru dezvoltarea durabilă, sănătatea, securitatea şi prosperitatea oricărui stat. 

Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a participat în perioada 26-27 ianuarie la Reuniunea miniștrilor educației și tineretuluidin statele membre ale Uniunii Europene. Temă principală a evenimentului, organizat de Președinția franceză a Consiliului UE, a fost „Tinerii europeni ca actori cu drepturi depline în Europa - pentru o Europă mai verde și mai durabilă", prilejuită de lansarea Anului european al tineretului.

În acest context, ministrul român a evidențiat exemplul Franței, care, pe parcursul crizei sanitare, prin acțiunea ministrului Jean Michel Blanquer, a ilustrat cel mai bine principiul „școlile trebuie să se închidă ultimele și să se deschidă primele”. Din această perspectivă, nimic nu este mai dramatic decât să fii nevoit să închizi școlile sau să le treci în online fără a fi pregătite, se transmite într-un comunicat de presă.

"Greu de imaginat cum în sistem online s-ar putea organiza acțiuni de ecologizare"

De altfel, toți miniștrii participanți au prezentat, într-un mod sau altul, neajunsurile predării generalizate online în raport cu prezența fizică, subliniind că predarea online a fost doar o alternativă temporară la închiderea totală a școlilor. Vorbind despre dezvoltare durabilă și educația de mediu,ministrul român a precizat că „este greu de imaginat cum în sistem online s-ar putea organiza acțiuni de ecologizare și proiecte de voluntariat de mediu”.

De asemenea, ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu a prezentat inițiativa Președintelui României cu privire la „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”, dimensiune evidențiată în proiectul România Educată.

Miniștrii prezenți au apreciat inițiativa României de a introduce în programul pentru învățământul primar, gimnazial și liceal a unei săptămâni dedicate activităților practice pentru educație de mediu, denumită „Săptămâna Verde”. În acest fel, tinerii vor putea să asocieze mai bine „a ști să învețe” cu „a ști să trăiască” (savoir apprendre & savoir vivre).

Cu titlu de exemplu de bună practică, ministrul Educației a prezentat și proiectul „Let’s Do It Danube/Agissons pour le Danube”, organizat de mai multe ONG-uri în parteneriat cu autoritățile centrale în toate județele limitrofe Dunării, subliniind responsabilitatea tuturor față de generațiile viitoare pentru o lume mai bună, un mediu mai curat și o nouă cultură a învățării.

Formatul reuniunii a fost unul inedit, fiecare stat având la dispoziție un timp alocat atât miniștrilor, cât și reprezentanților tinerilor. În acest context, tinerii din fiecare stat european au putut exprima așteptările lor în raport cu un viitor bazat pe o dezvoltare durabilă.

În acest sens, constatand angajamentul reprezentanților tinerilor din statele europene, ministrul român a încheiat prin a preciza că „tinerii se angajează pentru a susține o dezvoltare durabilă, miniștrii se angajează, de asemenea, pentru a consolida încrederea tinerilor că autoritățile susțin construcția unui viitor așa cum este dorit de tineri” (Les jeunes s'engagent, les ministres s'engagent également pour renforcer la confiance des jeunes).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel