Deși este un fel de mâncare considerat tradițional românesc, el de fapt își are rădăcinile în Imperiul Otoman. Cuvântul ”sarma” provine din limba turcă - ”sarmak” și se traduce prin ”a înfășura, înveli”.
În România sarmalele nu lipsesc niciodată de pe mesele festive ale românilor și cum sărbătorile de iarnă sunt aproape, iată rețeta de sarmale dezvăluită de unul dintre cei mai pricepuți și iubiți bucătari de la noi din țară, Sorin Bontea, publicată de Fanatik.
Sorin Bontea, unul dintre cei mai iubiți bucătari autohtoni, și-a dezvăluit secretele și a făcut publică rețeta sa de sarmale.
Prin urmare, este nevoie de: 2-3 kg varză murată, 600 g carne tocată de vită și porc (amestec), 1/2 ceașcă de orez, 200 g ceapă, costiță afumată, 2-3 linguri bulion, frunze de dafin, cimbru, mărar, sare, piper și ulei pentru prăjit.
În continuare, modul de preparare trebuie urmat în tocmai, pentru a obține cele mai gustoase sarmale. Varza se curăța de cotor și de frunzele exterioare, astfel încât să rămână cele mai bune foi pentru a fi umplute cu carne, iar dacă varza este prea sărată, se ține în prealabil, câteva ore, în apă călduță.
Ceapa curățată și tăiată mărunt se pune la călit într-o cratiță cu ulei încins, la foc mic, și se ține până devine sticloasă. După aceea se adaugă orezul spălat și se mai lasă încă două minute, timp în care se amestecă în continuu.
Secretul care face carnea de sarmale mai fragedă
Într-un castron suficient de mare se pune carnea, apoi se adaugă amestecul de ceapă și orez, dar și cimbru și mărar tocat. Un secret este că poate fi adăugat și o cană de apă rece, astfel încât carnea să fie mai fragedă. De altfel, atenție la cantitatea de sare, în cazul în care varza este deja sărată, pentru a nu strica gustul sarmalelor.
Frunzele de varză mai mici care au rămas se toacă și se pun pe fundul oalei, peste care se așază apoi sarmalele și costița afumată. Se toarnă apoi bulionul amestecat cu puțină apă, frunze de dafin și boabe de piper.
Se lasă la fiert, la foc mic, două ore, completând apa ori de câte ori este nevoie și învârtind oala pentru a preveni ca sarmalele să se lipească.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Horoscop 23 aprilie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care are probleme în familie. Mergi pe vârfuri!
- Plata pensiilor pentru luna mai. Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, precizări importante pentru pensionarii români
- Scenariu de necrezut: Armate de gândaci cyborg controlați de la distanță. Ce spun cercetătorii japonezi
- Horoscop 24 aprilie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care-și pierde controlul. Va fi foarte greu să-ți revii!
- 5 pași pentru un somn mai bun conform oamenilor de știință
- Tabloul unei „femei necunoscute” păstrat la Cernăuți s-a dovedit a fi un portret extrem de valoros al Reginei Maria a României / foto în articol
- Calcule electorale pentru Primăria București. Marele pierzător după retragerea lui Cîrstoiu. Chirieac: Va absorbi imediat o bună parte a electoratului său
- Klaus Iohannis, iritat de o întrebare primită de la un jurnalist DC NEWS: Asta să vă spună analiștii, sociologii, părerologii - Video în articol
- ANAF se pregătește să ia bani de la români. Ești bun platnic? Vin vești proaste. Anunțul lui Boloș: Cât va trebui să plătim
- Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, autoarea unor gafe intolerabile, mută în fața presei. Tace mâlc
- Cum te autosabotezi fiind negativist. Psiholog: „Aoleu, dacă pățesc ceva? Nu o să fii niciodată fericit!”
- Cozi la spălătorii din cauza prafului saharian. E vreun pericol sau e doar un moft?
- E salvarea dependenților! „Am un comportament pe care vreau să-l elimin, nu pot, așa că optez la această metodă”