Soprana Virginia Zeani, sărbătorită la 93 de ani. Alice Barb: O mare artistă
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
alice barb
alice barb
Soprana Virginia Zeani a fost sărbătorită duminică, la împlinirea vârstei de 93 de ani, la Casa Artelor 'Dinu Lipatti' din Bucureşti.

Evenimentul a debutat cu expoziţia în aer liber 'Povestea unei legende', iar la Salonul de muzică a avut loc audiţia CD-urilor 'Virginia Zeani, L'assoluta'.

'Pentru a sărbători o aşa mare artistică care astăzi (n.r. - duminică) împlineşte onorabila vârstă de 93 de ani şi care este de foarte mulţi ani o legendă a cântului românesc şi mondial, am pregătit la Casa Artelor 'Dinu Lipatti' un eveniment complex care constă într-o expoziţie deschisă în curtea Casei Lipatti cu viaţa şi opera acestei autentice dive a operei, urmată în Salonul de muzică de o audiţie cu cele mai celebre arii din cele mai celebre opere în care ea a deţinut rolul titular. Audiţia va fi însoţită de proiectarea pe un ecran a fotografiilor pe care, din fericire, le mai avem, chiar din operele respective - am reuşit să alcătuim chiar un fel de film, a declarat, pentru Agerpres, Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor 'Dinu Lipatti'.

Doi premianți

La eveniment, Luminiţa Arvunescu a vorbit despre marea artistă, iar cei doi premianţi ai primelor două ediţii ale Festivalului Virginia Zeani de la Târgu Mureş - tenorul Mihai Urzicana şi baritonul Alexandru Chiriac -, acompaniaţi de pianista Raluca Ouatu, au susţinut un recital. Repertoriul a cuprins arii din operele 'Adriana Lecouvreur', de Francesco Cilea, 'Evgheni Oneghin', de P.I. Ceaikovski, 'Dicitencello vuie' de Rodolfo Falvo, 'Sole e amore' de Giacomo Puccini, 'O, du mein holder Abendstern' de Richard Wagner, 'Elixirul dragostei', de G. Donizetti, 'Faust', de C. Gounod, 'La Boheme', de G. Puccini, 'Mescetemi il vino', de Giuseppe Verdi. Surpriza serii a constituit-o legătura prin Skype cu Virginia Zeani, realizată cu ajutorul fiului artistei. Alice Barb a precizat că la Casa Artelor 'Dinu Lipatti' se doreşte sărbătorirea artiştilor cât încă sunt în viaţă, 'oriunde ar fi ei în lume'. Conceptul evenimentului a aparţinut regizoarei Alice Barb.

Locuiește în SUA

Virginia Zeani s-a născut la 21 octombrie 1925, în localitatea Solovăstru din judeţul Mureş, iar acum locuieşte în Statele Unite ale Americii. Timp de 25 de ani 'Prima Donna Assoluta' a Teatrului de Operă din Roma, iubită şi recunoscută internaţional datorită unicităţii vocii sale, a interpretării şi a prezenţei scenice, Virginia Zeani este una dintre cele mai prestigioase soprane lirice din secolul al XX-lea, care, alături de Maria Callas, se înscrie în galeria marilor interprete rossiniene, potrivit organizatorilor manifestării. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel