Sondaj: USL, fruntașă cu 60% din voturi. PDL, doar 14%. Surpriza alianței D.A - 5,4%
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Un sondaj realizat de INSCOP, la comanda cotidianului Adevărul, relevă că USL rămâne formațiunea politică în care românii au cea mai mare încredere, urmată la distanță considerabilă de PDL-ul lui Vasile Blaga. Surpriza cercetării este noua alianță D.A, care, la puține săptămâni de la înființare, reușește să treacă pragul electoral.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, USL ar obține 60,1% din voturi, PDL - 14,1%, PPDD - 9%, alianța Dreptate și Adevăr (D.A) - 5,4%, UDMR - 5,4%, iar PRM se apropie de prag, cu 4%.

Sondajul a fost realizat în perioada 19 - 27 martie 2013 pe un eşantion reprezentativ de 1082 persoane, cu o eroarea maximă admisă de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Distribuţia votului a fost calculată din totalul votanţilor, iar nu din totalul populaţiei. 23,2% sunt nehotărâți, 11,6% declară că nu merg la vot, iar 7,5% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

"Plagiatul" lui Pavelescu și MRU dă rezultate

INSCOP explică faptul că procentul surpriză obținut de alianța formată de PNȚCD-ul lui Aurelian Pavelescu și Forța Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu se datorează confuziei, deorarece, probabil, o parte din cei care au optat acum pentru noua alianță sunt foști alegători ai Alianței DA din urmă cu opt ani.

USL și PDL își conservă scorurile din nouă decembrie, dar perioada de culegere a informațiilor cuprinde foarte puțin sau deloc Convenția PDL sau disensiunile recente din USL.

PPDD înregistrează un scor mai mic decât cel de la legislative, pe fondul diminuării expunerii mediatice de după închiderea postului OTV, explică INSCOP. PRM se apropie de pragul electoral, perioada premergătoare culegerii datelor fiind marcată de intensificarea vizibilității temelor naționaliste cu dimensiune etnică, mai spune institutul de sondare.

PSD-UNPR ia fața PNL-PC la europarlamentare

Testând separat cele două componente ale USL, cercetare INSCOP arată că, dacă dumincă s-ar organiza alegeri europarlamentare, PSD și UNPR ar obține 38,6%, în timp ce PNL și PC ar lua 22,7% din voturile alegătorilor.

INSCOP anticipează că există posibilitatea unei reduceri a sprijinului acordat Uniunii de către elctori, pe seama expunerii unor tensiuni politice pe teme neinteresante pentru populație, dar interesante pentru politicieni.

Celelalte formațiuni politice, ar obține următoarele scoruri: 13,4% - PDL, PPDD - 8,1, alianța D.A - 5,2%, UDMR - 4,8%, iar PRM - 3,8%. Din nou, distribuția pentru partidele măsurate a fost calculată în baza voturilor exprimate, nu a întregii populații investigate. 20,8% nu sunt hotărâţi, 10,4% nu merg la vot, iar 6,2% nu ştiu sau nu răspund.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel