Sondaj șoc: cât a primit Iohannis ca bonus pentru învingător
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ion Voicu
WhatsApp
După câștigarea alegerilor, președintele obține un spor de încredere în sondaje. Sociologii îl numesc bonusul învingătorului. La primul  mandat, Traian Băsescu a obținut un plus de 20 de procente la încredere. Klaus Iohannis a ajuns, după alegeri, la 61%. Și după câștigarea alegerilor parlamentare, partidul aflat pe primul loc beneficiază de acest bonus. Urmează o perioadă de câteva luni, în care actul guvernării nu mai este privit la fel de critic. Alegătorii sunt mai toleranți și nu reproșează guvernanților orice mică greșeală. Fenomenul este explicat prin investiția morală făcută de cei care au votat cu câștigătorul și de alinierea minorității (care nu l-a votat) la majoritate.

Doar în 2010 nu s-a acordat un astfel de bonus, după victoria contestată asupra lui Geoană, Băsescu nereușind să mai crească în sondaje.

După alegerile din noiembrie 2014, încrederea românilor a crescut, conform unui sondaj IRES. Mai mult de jumătate (58%) apreciază drept bună direcția în care se îndreaptă țara, spre deosebire de sub 25% în septembrie 2014. În același registru se situează și gradul de optimism cu privire la viitor, 55% dintre respondenți afirmă că sunt optimiști și doar 12% se declară pesimiști, iar 32% se declară rezervați.

A crescut încrederea în conducătorii țării

Față de luna septembrie, îngrijorarea românilor cu privire la conducerea țării a scăzut de la 74% la 48%, iar cea legată de politică de la 69% la 59%.

Cea mai mare problemă rămâne șomajul (23% dintre repondenți cred că e pe primul loc al îngrijorărilor). Următoarea problemă majoră este corupția (17%), urmată de dificultățile economice și conducerea țării (11%) sau de nivelul de trai/ipsa banilor (5%). Dacă în septembrie, într-un studiu similar, conducerea țării era indicată drept a doua problemă majoră a țării de către 14% dintre respondenți, tendința acestui indicator este în scădere.

Pe lângă Iohannis ar putea beneficia și guvernul Ponta de acest spor de optimism. Dacă președintele nu are atribuții executive, premierul trebuie să răspundă pentru principalele probleme (șomaj, dificultăți economice, nivel de trai). Acuzațiile de corupție vor viza mai ales guvernarea, deci șansele ca erodarea guvernului să fie mai rapidă decât a președintelui este mai mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel