Urmărește emisiunea live
Sondaj. Majoritatea companiilor consideră că legislaţia privind contribuţiile către AFM nu este corelată cu realitatea economică
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Majoritatea companiilor din România (97%) consideră că actualul cadru legislativ privind contribuţiile către Fondul pentru Mediu nu este clar şi nici corelat cu realitatea economică, iar utilizarea unei aplicaţii IT i-ar ajuta să-şi gestioneze mai eficient problema ambalajelor, arată rezultatele unui sondaj realizat de EY România.

Potrivit sursei citate, cele mai importante provocări pe care le întâmpină companiile în îndeplinirea obligaţiilor legale privind taxele şi contribuţiile către Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) sunt cadrul legislativ lacunar, dar şi relaţia cu autorităţile competente, care nu oferă informaţii concrete, iar răspunsurile transmise fac referire tot la articolele din legislaţie.

În ceea ce priveşte contribuţia de 2 lei/ kg pentru ambalajele introduse pe piaţa naţională, peste jumătate (54%) dintre respondenţi au menţionat că determinarea cantităţilor de ambalaje se realizează prin estimări din documente (prin calcularea diferenţei între valoarea brută şi valoarea netă etc.). În acelaşi timp, aproape un sfert (22%) calculează această contribuţie pe baza proceselor verbale de cântărire a ambalajelor, ceea ce este recomandat, fiind una dintre cele mai sigure metode de calcul. Întrebaţi dacă au siguranţa că au identificat toate obligaţiile către AFM ce decurg conform activităţii pe care o desfăşoară, puţin peste jumătate (51%) dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ.

Totodată, 16% dintre participanţi consideră că, în cazul unei inspecţii fiscale din partea AFM, nu li se vor impune sume de plată suplimentare. Pe de altă parte, 82% dintre cei intervievaţi sunt de părere că utilizarea unei aplicaţii IT i-ar ajuta să-şi gestioneze mai eficient problema ambalajelor. În acest context, conform sondajului, 31% dintre companii au menţionat că folosesc, în prezent, o formă de automatizare în cadrul procesului de determinare, calculare şi declarare a obligaţiilor.

Dintre acestea, 52% folosesc tabele Excel, 19% au o aplicaţie dezvoltată independent şi dedicată doar calculului ambalajelor, iar 29% utilizează o aplicaţie integrată în sistemul actual de gestiune. Sondajul EY România a avut ca scop măsurarea impactului ultimelor modificări legislative asupra mediului de afaceri românesc, cu referire specifică la contribuţiile şi taxele către Fondul pentru Mediu şi aşteptările contribuabililor în relaţia cu autorităţile competente. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel