Data publicării:

Sondaj de ultimă oră. Studiul care arată o relație în premieră

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp

Medicii şi spitalele private din România se află în topul încrederii pacienţilor în componentele sistemului medical românesc, în timp ce spitalele de stat se află pe ultimul loc în acest clasament, potrivit unui sondaj realizat de IMAS împreună cu Centrul pentru inovaţie în medicină.

Studiul arată că 66% din repondenţi manifestă destul de multă şi foarte multă încredere în medicii din România, în timp ce, atunci când este vorba despre spitalele private, procentul este de 65%.

Pe ultimul loc se plasează spitalele de stat, cu nivel de încredere de 35%, în urma companiilor farmaceutice din România, a Colegiului Medicilor, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Ministerului Sănătăţii.

Analiza relevă că principala problemă cu care se confruntă sistemul medical din România este, în opinia a 20,7% dintre cei intervievaţi, corupţia şi mita. Alţi 19% consideră că sistemul de sănătate se confruntă în primul rând cu lipsa echipamentelor necesare şi cu o tehnologie veche, în timp ce 12,8% văd salariile mici ale personalului medical ca fiind cea mai mare problemă.

Intitulat 'Percepţii şi atitudini cu privire la prevenirea, diagnosticarea şi tratarea cancerului', sondajul arată că majoritatea românilor percep cancerul drept o boală vindecabilă.

Astfel, 74% dintre subiecţi sunt în mare măsură de acord şi total de acord cu acest lucru. Mai mult, 84% dintre cei intervievaţi apreciază că există cancere care se pot preveni, iar 86% spun că anumite tipuri de cancer pot fi detectate în faze incipiente.

Pe de altă parte, pentru 26,6% dintre repondenţi principala teamă legată de cancer este că nu există tratament pentru această boală şi nu poate fi vindecată. 75% dintre cei care au răspuns întrebărilor sondajului cred că durează prea mult ca un medicament nou descoperit să ajungă în România.

Studiul a avut drept obiective evaluarea încrederii pacienţilor în instituţiile medicale din România, precum şi evaluarea percepţiei şi atitudinii populaţiei cu privire la cancer şi tratamentele existente.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.010 persoane, în perioada 1 - 20 aprilie şi are o marjă de eroare de aproximativ 3%.

În premieră, relaţia dintre români şi cancer

Preşedintele Centrului de Inovaţie în Medicină, Marius Geantă, a afirmat, în conferinţa de prezentare a studiului, că cercetarea sociologică relevă, în premieră, relaţia dintre români şi cancer.

'Pacienţii cu cancer din România nu sunt parte dintr-un registru, nu avem un registru pentru a identifica fiecare pacient cu diagnosticul lui, cu istoricul lui, dar putem să ne dăm seama care este magnitudinea problemei şi, după cum am văzut, în cifre absolute avem aproximativ 840.000 de oameni din România care la un moment dat au primit diagnosticul de cancer şi aproximativ 3,4 milioane care au o experienţă indirectă cu cancerul având un membru din familia apropiată care a primit acest diagnostic', a afirmat Geantă. El a explicat că există noi tratamente pentru cancer care prelungesc viaţa bolnavului sau duc chiar la vindecare, dând ca exemplu imunoterapia sau tratamentele personalizate.

'Potrivit studiului, este o teamă crescută pe care o mare parte dintre români o au faţă de cancer, faţă de boală, faţă de diagnostic şi tot ceea ce presupune viaţa cu cancerul. Pentru 45% dintre români, diagnosticul de cancer presupune, în opinia lor, iminenţa decesului în câteva luni', a adăugat Marius Geantă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel