Data actualizării:
Data publicării:

Sondaj Avangarde: Ce partid va câștiga alegerile europarlamentare în România

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp
Ștampilă de vot
Ștampilă de vot
Conform unui sondaj Avangarde realizat în perioada 8-22 ianuarie 2024, respondenții au spus că PSD va câștiga alegerile europarlamentare. Este doar fotografia momentului.

PSD ar lua 36%, PNL - 15%, AUR - 12%, USR - 8%, SOS România - 4%. Dar lucrurile se pot schimba până în iunie când vom avea primele alegeri din 2024.

La întrebarea „În iunie 2024 vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European. Dumneavoastră cât de sigur sunteți că veți vota?”, oamenii au răspuns astfel:

54% - sigur voi vota

28% - cred că voi vota

9% - nu cred că voi vota

6% - sigur nu voi vota

3. -imagine fara descriere- (sondaj-psd-2_52541100.jpg)

La întrebarea „Din punctul dumneavoastră de vedere ce partid o să câștige alegerile europarlamentare în România?” (întrebare deschisă), oamenii au spus:

PSD - 36%

PNL - 15%

AUR - 12%

USR - 8%

SOS România - 4%

Altele - 2%

2. -imagine fara descriere- (sondaj-psd-1_73792200.jpg)

VEZI ȘI: Sondaj Avangarde: Ciolacu se bucură de cea mai mare încredere. Atenție: Este doar fotografia momentului - https://www.dcnews.ro/sondaj-avangarde-ciolacu-se-bucura-de-cea-mai-mare-incredere-atentie-este-doar-fotografia-momentului_946464.html

Următoarele alegeri europarlamentare se vor ține între 6-9 iunie 2024

Fiecare țară este responsabilă de organizarea alegerilor, însă există anumite dispoziții comune pe care trebuie să le aplice. Alegerile au loc într-un interval de patru zile, de joi până duminică. Numărul europarlamentarilor aleși dintr-un partid politic este proporțional cu numărul de voturi primit de acel partid. Cetățenii UE rezidenți într-o altă țară UE pot vota și candida la alegeri în acea țară.Fiecare cetățean poate vota o singură dată.

Iată câți deputați europeni vor fi aleși de fiecare stat la alegerile europene din 2024:

Germania: 96

Franța: 81

Italia: 76

Spania: 61

Polonia: 53

România: 33

Olanda: 31

Belgia: 22

Grecia: 21

Cehia: 21

Suedia: 21

Portugalia: 21

Ungaria: 21

Austria: 20

Bulgaria: 17

Danemarca: 15

Finlanda: 15

Slovacia: 15

Irlanda: 14

Croația: 12

Lituania: 11

Slovenia: 9

Letonia: 9

Estonia: 7

Cipru: 6

Luxemburg: 6

Malta: 6

Numărul deputaților aleși din fiecare stat UE este agreat înaintea fiecăror alegeri și se bazează pe principiul proporționalității degresive, conform căruia fiecare eurodeputat dintr-o țară mai mare reprezintă mai mulți cetățeni decât un eurodeputat dintr-o țară mai mică. Numărul minim de locuri din fiecare țară este de șase, iar cel maxim este de 96.

Împreună cu reprezentanții guvernelor statelor UE, europarlamentarii dau formă și decid asupra noilor legi care influențează toate aspectele vieții din Uniunea Europeană, de la susținerea economiei la lupta împotriva sărăciei și schimbărilor climatice și la aspecte de securitate.

Europarlamentarii aduc temele importante politice, economice și sociale în centrul atenției și susțin valorile Uniunii Eurpene: respectarea drepturilor omului, libertatea, democrația, egalitatea și statul de drept.

Parlamentul aprobă bugetul UE și supraveghează cheltuirea acestuia. De asemenea, alege Președintele Comisiei Europene, numește comisarii și îi poate trage la răspundere.

VEDEȚI AICI SONDAJUL INTEGRAL - https://media.dcnews.ro/other/202401/raport-national---ianuarie-2024-calup-media_32424000.pdf

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel