Soluţia care ar putea transforma Centrul Capitalei. Bulai: Investiţia e o glumă. La noi sunt doar pseudoreforme
Centrul Capitalei ar putea fi unul cu adevărat istoric printr-o soluţie simplă. Totul ţine, însă, de o "reformă autentică".
Sociologul Alfred Bulai şi jurnalistul Val Vâlcu au vorbit despre acest subiect la Nod în Papură, plecând de la declaraţia ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, care afirma că nu i se pare normal ca românii din alte oraşe să plătească pentru subvenţionarea transportului cu metroul în Bucureşti.
"Mie mi se pare că e bine să subvenţionezi transportul public, în momentul în care ai probleme de poluare, de aglomeraţie şi de blocaj la nivelul instituţiilor. Dacă mă întrebi ce nu mi se pare mie corect e ca instituţiile gen ministere şi administraţii să stea în centru. Astfel încât toţi cei care au de lucrat cu ele, pentru că nu se lucrează online, să vină să aglomereze centrul. Asta mi se pare o aiureală, o greşeală", a punctat Val Vâlcu.
"Aşa au făcut ungurii la un moment dat, nu mai ştiu cum e acum. Ar putea să ia teren în jurul Bucureştiului, la 20 km, nu la 2 km distanţă. Şi trânteşti un oraş de la zero, un oraş administrativ. Şi muţi tot centrul administrativ acolo. Se vor muta şi multe firme, să ştii, că e mişto să fii în zona asta administrativă. Bagi tren rapid până acolo, tren de suprafaţă. Investiţia e o glumă. Şi laşi centrul istoric, nu cu administraţia financiară şi toate astea. Dar totul ţine de ce se numeşte o reformă autentică, iar la noi sunt doar pseudoreforme, adică ce poate să iasă bine pe hârtie şi de multe ori doar pe hârtie. Lucruri cu care lumea poate fi de acord uşor. Şi ne oprim aici. Pentru că în realitate, în materie de administraţie în Bucureşti nu s-a întâmplat nimic. Până şi cu online-ul, dacă nu era pandemia eram la fel de înapoi ca acum 3-4 ani. Ce vreau să spun este că, din păcate, nu există voinţă reală", a precizat Bulai.
Nicușor Dan demolează Cathedral Plaza. "Soluție tipic românească - Lasă, mă, că plătește statul. Cu ce a greşit cetăţeanul?"
"Cazul Cathedral Plaza arată eșecul a două sisteme în România: administrație și justiție. Deci, alaltăieri primarul a semnat nu știu ce ordin că plătește primăria 70 de milioane de euro, bun, nu se știe, poate să fie 100 de milioane, pentru demolarea unui bloc, că așa a zis justiția, că a fost, că nu a fost, de lângă biserica romano-catolică, lângă catedrală. Deci, ori administrația a greșit, justiția a tras de timp, dacă era de blocat trebuia de blocat înainte de costrucție. După ce l-ai construit, în loc să încasezi impozite, taxe, să funcționeze, acum dai bani tu din primărie, ca să îl demoleze. Bucată cu bucată, vă dați seama, va fi sculptură în beton.", a spus Val Vâlcu.
"A, păi de asta costă atât. Știți care e faza? În principiu, e adevărat, în România mult timp se construiau blocuri și după aceea se cerea autorizație sau era autorizație pentru patru etaje și sunt 13, adică e o realitate asta. Acum însă problema este următoarea: cum faci să elimini poveștile astea? Prima întrebare e mea este: de ce pe bani publici? Adică, stai puțin, că nu a greșit cetățeanul Vâlcu sau Bulai. Nu mă interesează. De ce pe bani publici? Dacă a dat cineva greșit, prost, fals, ilegal autorizația, de ce plătim noi? Ar trebui să plătească acea persoană, care e o firmă, o societate sau careva din administratori. Deci dacă se dorește, n-are decât să se caute. Există o variantă. A doua variantă sigur că nu are autorizație. Prima chestiune este că proprietar are, mă gândesc că are, care ar trebui să răspundă sau oricum își pierd proprietatea, pe care putea să o ia primăria.", a spus Alfred Bulai.
"Da, dar proprietatea aia, deci acolo e un teren de... hai să zic 2-3 mii de mp, 5 mii, dar nu sunt 5 mii. Adică vorbim de două milioane și ceva, de 3 milioane de euro. Păi tu, admițând că rămâi cu acel teren, îl confiști, îl iei ca despăgubire, ai da 70 de milioane pe demolare?", a intervenit Val Vâlcu. CITEŞTE MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News