Data publicării:

Soldatul american care a fugit în Coreea de Nord, condamnat pentru dezertare

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
A fost condamnat soldatul american care a fugit în Coreea de Nord.

Travis King, soldatul american care a fugit anul trecut din Coreea de Sud în Coreea de Nord, înainte de a fi returnat acasă, a fost condamnat la un an de închisoare și a fost eliberat cu dezonoare din armată.

El a fost acuzat de dezertare în iulie 2023 și de agresiune asupra unui subofițer.

Având în vedere timpul deja executat și pentru buna purtare, soldatul în vârstă de 24 de ani a fost eliberat, a declarat echipa sa juridică pentru BBC.

La audierea de vineri de la Fort Bliss, Texas, el a pledat vinovat la cinci din cele 14 acuzații militare inițiale care au fost formulate împotriva sa. Celelalte acuzații au fost respinse.

King s-a înrolat în armată în ianuarie 2021 și se afla în Coreea de Sud ca parte a rotației unei unități atunci când a trecut în Coreea de Nord.

La audiere, King i-a spus judecătorului militar Rick Mathew că a decis să fugă din armata SUA deoarece era „nemulțumit” de locul de muncă și că se gândea să plece de aproximativ un an înainte de a se grăbi să intre în Coreea de Nord.

„Am vrut să dezertez din armata SUA și să nu mă mai întorc niciodată”, a declarat King, potrivit reporterilor din sala de judecată.

El a mai spus că a fost diagnosticat cu probleme de sănătate mintală, deși a susținut că este apt pentru a fi judecat și că a înțeles acuzațiile.

”Lupte cu sănătatea mintală”

Avocatul lui King, Franklin Rosenblatt, a precizat într-o declarație că clientul său acceptă întreaga responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat și a adăugat că King „s-a confruntat cu provocări semnificative în viața sa, inclusiv o educație dificilă, expunerea la medii criminale și lupte cu sănătatea mintală”.

„Toți acești factori au agravat greutățile cu care s-a confruntat în armată”, a declarat Rosenblatt.

King a trecut ilegal în Coreea de Nord în timp ce se afla într-un tur civil al satului Panmunjom, situat în zona demilitarizată, puternic păzită, dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud.

El s-a alăturat turului civil după ce a fost eliberat dintr-o închisoare sud-coreeană unde a stat aproape două luni, fiind acuzat că a agresat două persoane și a lovit cu piciorul o mașină de poliție.

După eliberare, el a fost dus la aeroport pentru a se putea întoarce la baza Fort Bliss pentru a fi pus în fața unor măsuri disciplinare. Dar, în loc să se urce în avion, King s-a alăturat unui tur civil și, în cele din urmă, a fugit în Coreea de Nord, unde a fost reținut de autoritățile locale.

La momentul respectiv, presa nord-coreeană a relatat că acesta a fugit din cauza „tratamentului inuman” și a rasismului din cadrul armatei americane.

El a devenit primul american care a fost reținut în Coreea de Nord în ultimii aproape cinci ani.

Acuzat de dezertare

King a fost eliberat două luni mai târziu, după o „diplomație intensă”, au declarat oficialii americani la acea vreme. El a fost dus de o aeronavă a Departamentului de Stat la o bază aeriană americană din Coreea de Sud.

Pe 28 septembrie 2023 a fost readus cu avionul în Texas și de atunci se afla în arest acolo.

A fost acuzat de către armata americană de dezertare, lovirea cu piciorul și cu pumnul a altor ofițeri, deținere ilegală de alcool, fals în declarații și deținerea unui film cu un copil implicat în activități sexuale.

King a pledat vinovat la acuzațiile de dezertare, trei capete de acuzare pentru nesupunere față de un ofițer și agresiune asupra unui subofițer.

Cu toate acestea, celelalte acuzații au fost respinse după ce guvernul a făcut o cerere în acest sens, care a fost acceptată de judecător.

Associated Press a raportat în iulie că avocații lui King au purtat discuții cu procurorii militari pentru a ajunge la o înțelegere. O audiere preliminară a fost programată în acea lună, dar a fost amânată pentru ca ambele părți să poată negocia.

În declarația sa, Rosenblatt a afirmat că, în ciuda faptului că clientul său a fost eliberat vineri, „percepția publică negativă” și timpul petrecut de King în arest „reprezintă o pedeapsă continuă pe care o va suporta pentru tot restul vieții sale”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel