Şoigu a anunţat continuarea invaziei în Ucraina, după ce a preluat controlul asupra Lugansk
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, anunță continuarea invaziei în Ucraina, după ce a preluat controlul asupra Lugansk.

Armata rusă, după ce a preluat controlul asupra Lugansk, continuă "o operaţiune militară specială", a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, scrie Interfax.

"Operațiunea (preluarea controlului asupra Lugansk - n.r.) a fost finalizată ieri prin eliberarea unuia dintre cele mai mari orașe din Republica Populară Lugansk – Lisichansk.", i-a spus Șoigu președintelui rus Vladimir Putin.

"Forțele armate ale Federației Ruse continuă să conducă o operațiune militară specială.", a mai declarat Șoigu.

El a spus că momentan se efectuează deminarea orașului Lisichansk și a împrejurimilor sale.

Ce pierderi ar fi suferit Ucraina, potrivit lui Șoigu

Pierderile forțelor armate ale Ucrainei în operațiunea Federației Ruse de capturare a regiunii Lugansk din 19 iunie s-au ridicat la 5.469 de persoane, dintre care 2.218 - decedați, a mai declarat ministrul Apărării al Federației Ruse.

Potrivit acestuia, armata ucraineană a mai pierdut 196 de tancuri și vehicule blindate, 12 avioane, un elicopter, 69 de drone, șase sisteme de rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune, 97 de lansatoare de rachete multiple, 166 de piese de artilerie și mortiere, dar și 216 vehicule.

În plus, Șoigu a spus că unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei, la retragerea din Lisichansk, au lăsat 39 de tancuri și vehicule blindate, 11 tunuri și mortare, 48 de sisteme de rachete antitanc Javelin și NLAW, 18 sisteme Stinger și trei drone. Președintele rus Vladimir Putin a spus că unitățile militare care au participat la operațiunea din Republica Populară Lugansk ar trebui să-și sporească pregătirea de luptă și să se odihnească, dar să rămână concentrați asupra planului.

Armata ucraineană anunță retragerea din Lisichansk, oferind victoria rușilor în Lugansk

Ieri, armata ucraineană a anunţat că soldaţii săi s-au retras din Lisiciansk, oraş-cheie din estul Ucrainei care se confruntă de mai multe săptămâni cu un violent asalt al trupelor ruse, informează Agerpres.

"Pentru a proteja vieţile apărătorilor ucraineni, a fost luată decizia de a ne retrage" din oraş, a anunţat statul-major al forţelor armate ucrainene într-un comunicat, subliniind "superioritatea multiplă" a armatei ruse pe plan material.

Președintele Zelenski anunțase că situația era dificilă

Cu puţin timp înainte de acest anunţ, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că Lisiciank reprezintă "situaţia cea mai dificilă şi mai periculoasă" pentru Ucraina. "Nu avem avantaj acolo, este adevărat. Acesta este punctul nostru slab, însă în alte locuri noi avansăm", a afirmat el, adăugând totodată că "luptele continuă în suburbiile" acestui oraş.

Cucerirea oraşului Lisiciansk, în estul Ucrainei, i-ar permite Moscovei să controleze întreaga regiune Lugansk şi trupelor ruse să ameninţe Sloviansk şi Kramatorsk, alte două oraşe importante din regiunea industrială Donbas aflate sub control ucrainean.

Duminică, ministrul apărării al Federaţiei Ruse, Serghei Şoigu, a afirmat că forţele ruse controlează deja întreaga regiune Lugansk după ce au cucerit Lisiciansk, aflat de săptămâni de zile în centrul unor lupte intense. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel