Soarele nu se învârte după noi și alte lucruri pe care le-am învățat în Copenhaga - GALERIE FOTO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
O excursie fulger, asemenea unui city break, mi-a amintit că poate îi judecăm prea aspru pe nordici, dar și că suntem supuși trecerii timpului, care, în mod ideal, ne schimbă. 

Răceala nordică a fost înlocuită de un soare dogoritor, străzile gri de bulevarde ce freamătă și amintirea unui oraș turistic într-o metropolă vibrantă. Nu a fost prima dată când am vizitat Copenhaga, dar privind orașul cu ochii de acum, am descoperit o adevărată experiență. Majoritatea obiectivelor vizitate în tihnă timp de două zile sunt apropiate unele de altele, fie că alegi să mergi pe jos, cu transportul în comun sau cu populara bicicletă.

Ny Carlsberg Glyptotek, un muzeu demn de fotografiat la fiecare pas

Să începi ziua într-un muzeu, în grădina de iarnă poate suna puțin ciudat, dar fiecare expoziție poate fi mai frumos admirată în liniște. Am putut vedea o serie de sculpturi ce au ieșit de pe mâna lui Auguste Rodin, dar și două mumii datând dinaintea acestei ere. Amforele grecești și gravurile sumeriene, toate mi-au amintit de copilărie, de poveștile cu Hercules, epopeea lui Gilgameș, dar mai ales de piramidele vizitate cu aproape 20 de ani în urmă. 

Bucătăria daneză cu arome diferite

Poate că ne-am obișnuit, ca români, să judecăm bucătăria nordicilor ca fiind lipsită de gust, însă, există și posibilitatea ca papilele noastre gustative să nu fie obișnuite cu aromele diferite. O porție de vită, cu hrean și o salată interesantă mi-a amintit de rasolul de vită pe care îl făcea bunica. Desigur, cu multe diferențe. Vita era fiartă separat de sos, bine pătrunsă, așezată pe o felie consistentă de pâine, hreanul era crud și din plin, iar salata cu varză, ridichi și mere a amplificat efectul hreanului. Cu siguranță a fost o experiență a gustului, dar încă mă hotărăsc dacă vreau să o repet. 

Nyhavn și vafele belgiene

Populara esplanadă cu case colorate și bărci cu catarge a fost însoțită de un soare dogoritor, care însă nu a reușit să domolească vântul vestic. Acolo, vafele belgiene cu gem sau înghețată, dar și terasele unde oamenii moțăie în soare completează peisajul. Ceva mai încolo de Nyhavn începe cea mai lungă esplanadă de cumpărături din Europa, iar magazinele sunt pentru toate buzunarele, de la buticuri cu suveniruri, la cele mai scumpe branduri de haine și bijuterii. 

Pub și concert pentru susținerea Ucrainei

În seara pe care am petrecut-o în Copenhaga am avut norocul de a participa la concertul de susținere a Ucrainei. Zeci de artiști locali au urcat pe scenă, de la coruri, la trupe de rock, toți au cântat pentru a susține cauza țării invadate. Zona nu duce lipsă de puburi, mai ales cu specific englezesc, iar Proud Mary nu a dezamăgit, de la decor, la băuturi și serviciu, pubul a fost exact asemenea celor din Marea Britanie. 

Cu bicicleta în Copenhaga

Prin Copenhaga nu ai fost cu adevărat dacă nu ai pedalat. Prin oraș există mai multe servicii de închiriat biciclete, iar infrastructura permite plimbări lungi și line, mai ales că nu există în centrul orașului prea multe pante care să obosească. Am luat o cursieră la gară și am mers până la Amalieborg, unde este reședința familiei regale. 

Schimbarea gărzii la Amalieborg

La Amalieborg, în jurul orei 12 a prânzului, se întâmplă schimbarea gărzii. Printre coloanele somptuoase intră o fanfară de militari, urmată de garda care va intra în serviciu. Totul este un adevărat spectacol, polițiștii joviali strângând turiștii din zonă pentru a le permite militarilor ce slujesc capetelor încoronate să se desfășoare. Totul este un adevărat ritual ce ar trebui văzut cel puțin odată în viață. 

Turnul astronomic și privata care a generat idei revoluționare

Nu Soarele se învârte după noi, a spus Tycho Brahe, un astronom și alchimist danez. Modelul cosmosului dezvoltat de acesta, cel Tychonian, a revoluționat domeniul. Toate ideile, cel mai probabil, i-au venit în Turnul Rotund, care în tecut a fost un observator astronomic. Urcarea în turn se face pe o pantă ce înconjoară centul turnului și pe măsură ce urci descoperi pe rând Biserica Treimii, biblioteca, care acum găzduiește expoziții de artă, privata astronomilor, bine conservată, centrul gol al turnului, un loc de refugiu și reflexie aflat în clopotniță, ceasul planetariu, terasa și telescopul. 

În urma excursiei am ajuns la concluzia că în Copenhaga un city break poate fi un succes, la fel și o vacanță de câteva zile. Mai rămâne de vizitat pentru data viitoare Tivoli, parcul de distracții, palatele și statuia ”Mica Sirenă”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel