Slovacia respinge sistemul de migrație al UE. Premierul Fico, ferm: Asta nu este solidaritate, este dictat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Slovacia refuză implementarea sistemului de migrație al Uniunii Europene. 

Robert Fico, premierul Slovaciei, a anunțat că țara sa refuză să implementeze noul sistem pentru migrație al Uniunii Europene, un plan care a fost aprobat săptămâna trecută în Parlamentul European și prevede accelerarea procedurilor de securitate și de acordare a azilului, informează Reuters, scrie Agerpres.

”Spunem fără echivoc că nu se poate ordona unei țări să accepte - în cazul Slovaciei - până la 300 de migranți despre care nu știi nimic, sau să plătești 20.000 de euro pentru fiecare”, a declarat Roberto Fico într-o conferință de presă, după o vizită la ministerul de externe de la Bratislava. ”Asta nu este solidaritate, este dictat”, a insistat el.

Noul pact pentru migrație prevede, pe lângă accelerarea procedurilor de securitate și acordarea azilului, să fie crescut și numărul de returnări, ca mijloace de reducere a migrației dinspre Orientul Mijlociu și Africa.

Sistemul pentru migrație, aflat pe agenda discuțiilor în ultimii 8 ani, cu dispute între membrii UE, stabilește un echilibru fragil între drepturile și obligațiile statelor din blocul comunitar unde sosesc mai mulți migranți, cum ar fi Italia, dar și cele mai bogate, preferate ca destinație finală, cum ar fi Germania sau Franța. În cazul în care țările decid să nu primească migranți, acestea pot să opteze pentru plăți.

Potrivit UE, acest sistem pentru migrație este văzut ca un mare succes înaintea alegerilor europarlamentare din 9 iunie.

Parlamentul Slovaciei, vot împotriva sistemului de migrație

Robert Fico a afirmat că Smer-SSD, partidul său, și coaliția guvernamentală vor vota în parlamentul Slovaciei împotriva sistemului de migrație. 

Aceasta trebuie aprobată de statele membre ale blocului comunitar înainte de a intra în vigoare la nivelul întregii Uniuni Europene, după care vor urma doi ani pentru implementarea acesteia.

Se așteaptă ca pachetul legislativ să întrunească majoritatea necesară la votul țărilor europene, care potrivit unui oficial ar putea avea loc luna viitoare, însă data finală încă nu a fost stabilită.

Poziția lui Robert Fico a fost anunțată după ce Polonia respinsese deja regulile pentru migrație. Reuters observă că și Ungaria este împotrivă, așa cum a anunțat încă de săptămâna trecută un purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta, care a calificat sistemul drept ”inaplicabil”. ”Este sortit eșecului”, a declarat presei Zoltan Kovacs.

Voturile Poloniei, Slovacei și Ungariei nu sunt însă suficiente pentru a respinge pactul. Statele membre ale UE care încalcă legislația comunitară pot fi date în judecată de Comisia Europeană și eventual amendate de Curtea Europeană de Justiție, unde cele trei țări au pierdut deja procese privind migrația.

Uniunea Europeană, care are 450 de milioane de locuitori, încearcă să reducă imigrația ilegală încă din 2015, când peste un milion de migranți, majoritatea refugiați sirieni, au traversat Marea Mediterană, considerată cea mai periculoasă rută de migrație ilegală. Anul acesta, conform datelor ONU, în UE au intrat mai puțin de 48.000 de migranți.

Citește și: Polonia și Ungaria, cot la cot în respingerea pactului privind migrația și azilul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel