Situația pieței de energie. ANRE și Ministerul Energiei au transmis informările solicitate de premierul Ciucă
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Virgil Popescu
Sursă foto: Facebook Virgil Popescu
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei și Ministerul Energiei au transmis un comunicat privitor la informările solicitate de premier în situației pieței de energie.

ANRE şi Ministerul Energiei au transmis informările solicitate de premierul Ciucă privind situaţia pieţei de energie şi strategiile de investiţii pe termen scurt, mediu şi lung, anunță Guvernul într-un comunicat de presă.

În perioada imediat următoare, ANRE, împreună cu ministerul Energiei, în urma consultărilor care vor avea loc cu producătorii, distribuitorii, furnizorii şi ceilalţi actori implicaţi în piaţa de energiei, vor înainta către Guvern propuneri care să răspundă cerinţelor bugetare actuale, precizează Executivul.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi Ministerul Energiei au transmis informările solicitate de Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, se arată în comunicat.

Guvernul precizează că, în conformitate cu deciziile luate la reuniunea Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienţei energetice şi implementarea proiectelor de infrastructură în energie, ANRE a comunicat situaţia pieţei de energie iar Ministerul Energiei a prezentat strategiile de investiţii pe termen scurt, mediu şi lung pentru capacităţile de producţie de energie electrică şi gaz.

În perioada imediat următoare, ANRE, împreună cu ministerul Energiei, în urma consultărilor care vor avea loc cu producătorii, distribuitorii, furnizorii şi ceilalţi actori implicaţi în piaţa de energiei, vor înainta către Guvern propuneri care să răspundă cerinţelor bugetare actuale, continuând să protejeze populaţia şi mediul privat de efectele creşterilor de preţuri la energie şi gaze naturale, mai precizează comunicatul.

Prețuri la energie. Ciolacu: Până la 1 septembrie trebuie să avem un act normativ aprobat prin Guvern pentru perioada următoare

Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social democrat, a făcut declarații de presă privind prețurile la energie.

„În primul rând, cu toții așteptăm soluția de la această ședință interministerială și, din punctul meu de vedere și al PSD, până la data de 1 septembrie, trebuie să avem un act normativ aprobat prin Guvern pentru perioada următoare. Repet, există o abordare pe aceste luni în care energia este deja vândută și am văzut că această liberalizare, să nu-i mai spun tâmpită, ci haotică, cum spune BNR-ul, a dus, din nou, la inventarea băieților deștepți din energie.

A fost vândută energia cu 300-400 anul trecut, iar astăzi o cumpătăm cu toții la un preț de 3.000. Avem o supra-impozitare la producători, dar și acolo cineva a strecurat în ordonanță să fie luat prețul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 450 și chiar mi-aș dori ca premierul să afle cine a strecurat acest preț mediu, să știm și noi cine, în subteran, face jocurile, în România, pentru energie. Eu știu că politicile energetice sunt făcute de Ministerul Energiei. E posibil să fie o scăpare a ministrului, dar responsabilitatea trebuie să fie a Ministerului Energiei pentru că ei sunt promotorii ordonanței actului legislativ. Virgil Popescu are o responsabilitate ca până la 1 septembrie să vină cu un act normativ. Cred că este cazul să venim cu o perspectivă până în 2025 (...)“, a spus Marcel Ciolacu (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel