Situația în care zacusca te trimite direct la spital. Medicul Anca Hâncu: E un act de mare responsabilitate
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 05 oct 2022, 09:14
WhatsApp
Anca Hâncu
Anca Hâncu
Medicul nutriționist Anca Hâncu are o atenționare cu privire la zacuscă, o mâncare de legume foarte populară în România.

„Prin coacere, fierbere, se obține un produs valoros din toate punctele de vedere. Legumele folosite la zacuscă, vinete, dovlecel, roșii, ardei, au multe fibre, puține calorii, sunt pline de apă - se obține un produs sănătos. Diferența o va face cantitatea de ulei folosită. Dacă mâncâm cu multă pâine, vor fi multe calorii. Important e să ne bucurăm cu moderație de acest aliment”, a spus Anca Hâncu.

„Este și un act de foarte mare responsabilitate, pentru că, dacă nu faci corect zacusca, dacă nu speli foarte bine legumele, dacă nu urmezi toate procedurile, se poate ajunge la toxină botulinică. Dacă nu e bine realizată, ne poate îmbolnăvi”, a spus Anca Hâncu.

„Pot apărea imediat crampe, dureri abdominale, vărsături. Imediat să apelăm la un medic”, a mai spus Anca Hâncu, miercuri, la Antena 3.

Exclusiv DCNews / Dr. Anca Hâncu: Fruct sănătos care, în cantități mari, în timp, te îmbolnăvește de ficat

Medicul nutriționist Anca Hâncu a explicat că alimentele sănătoase pot foarte ușor să cadă în latura cealaltă, dacă, de exemplu, depășim anumite cantități.

„Sunt multe variante sănătoase în jurul nostru, important este să știm cum să le alegem. Să știm ce este sănătos, să facem deosebirea între un cartof pai înecat în grăsime și un cartof fiert sau copt, care va putea fi o alegere mult mai sănătoasă”, a spus medicul nustriționist Anca Hâncu, care a dat chiar exemplul unui fruct din care se spune că e bine să consumăm câte unul pe zi.

„Mărul este un aliment sănătos, care ne aduce fibre, ne aduce vitamina C, cu mare valoare nutritivă, însă, mâncat în exces (două kilograme să zicem de mere pe zi) ne aduce un exces de fructoză, care, în timp, duce la ficatul gras non-alcoolic. Astfel că alimentele trebuie organizate într-o moderație și într-o diversitate”, a spus Anca Hâncu în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical.

De asemenea, a subliniat că este foarte importantă diversitatea în alegerile noastre.

Anca Hâncu: Un frappe poate fi cât o masă. Un croissant înseamnă, de fapt, o gustare

O gustare dulce nu trebuie să înlocuiască o masă bogată în alimente sănătoase.

„Un caffe frappe poate fi cât o masă. (...) O cafea cu lapte cu gheață este o variantă mai ușoară și mai potrivită”, a spus Anca Hâncu, precizând că e mai bine să renunțăm la frișca din cafea. „Un croissant înseamnă, de fapt, o gustare, până în 400 de calorii. Mult! Mai bine o prăjitură mai mică, pentru cei care nu pot rezista tentațiilor, cu fructe”, a zis Anca Hâncu în cadrul emisiunii „Super Neatza de Weekend” de la Antena 1.

„Cea mai importantă masă a zilei ar trebui să fie la prânz”, a spus specialistul Anca Hâncu, adăugând: „La masa de seară, o salată, un pește.”

Pătrunjelul, un dar al naturii pentru sănătate. Medicul Anca Hâncu: Iată cantitatea ideală

„Pătrunjelul are beneficii pentru sănătatea cardiovasculară. Fluidifică sângele și previne astfel accidentele vasculare cerebrale, dar și alte boli cardiovasculare. Este și un detoxifiant natural. Are o combinație de vitamine, minerale și antioxidanți care îi dau aceste proprietăți. Echilibrează și hormonal, este indicat mai ales pentru femeile la menopauză. De asemenea, are efect antiinflamator. Este bun și în reumatism”, a explicat medicul Anca Hâncu în cadrul emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani, de la Antena 1.

„100 de grame depășesc deja necesarul de Vitamina C pentru o zi”, a mai spus specialistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?