Situația închisorilor. Investiții masive pentru modernizare
Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Marius Vulpe, a declarat, vineri, că în anul 2016 s-au cheltuit cu 203% mai mulţi bani pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie ale deţinuţilor faţă de 2015, adăugând că anul trecut, în întregul sistem penitenciar, au fost finalizate 670 de locuri noi de cazare.
"Putem spune ca şi sumă din buget că în 2016 faţă de 2015 am cheltuit cu 203% mai mulţi bani pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie ale deţinuţilor. Adică, în 2015 suma din buget cheltuită a fost de 3.000.810 lei, iar în 2016 - 7.769.000 de lei. Reparaţiile au constat în reabilitări la instalaţiile sanitare, electrice, termice, alimentare cu apă, zugrăveli, vopsitorii, înlocuiri e obiecte sanitare, tâmplării, uşi şi ferestre, atât la camerele de detenţie, cât şi la grupurile sanitare", a explicat Marius Vulpe, care a adăugat că în 2017 vor fi finalizate şi modernizate 200 de locuri noi la Penitenciarul Bacău.
El a ţinut să dezmintă informaţiile cum că nu ar fi făcut demersuri de îmbunătăţire a spaţiilor actuale de cazare.
Peste 2000 de camere, reparate
'S-a vehiculat, referitor la suma pe care am returnat-o către bugetul de stat, că puteau fi îmbunătăţite şi că nu am făcut demersuri de îmbunătăţire a spaţiilor actuale de cazare, nu am făcut amenajări, nu am făcut reparaţii. Nu este real, vă pot spune că în anul 2016, în întregul sistem penitenciar, au fost finalizate 670 de locuri noi de cazare, faţă de ceea ce aveam am amenajat altele noi în spaţiile deja existente, le-am dat altă destinaţie, respectiv Craiova, Găeşti, Gherla, Botoşani, Bucureşti - Rahova, Centrul Educativ Târgu-Ocna, Centrul Educativ Buziaş, Penitenciarul Oradea, Spitalul Dej, Penitenciarul Slobozia, Timişoara şi Tulcea", a precizat directorul ANP, scrie Agerpres.
De asemenea, Vulpe a arătat că anul trecut au fost reparate circa 2.657 de camere de detenţie, în condiţiile în care nu există loc de permutare a deţinuţilor.
"În 2016, putem spune că am depăşit ceea ce ne-am propus cu circa 20 de locuri. Au fost supuse unor reparaţii toate penitenciarele din sistemul penitenciar, circa 2.657 de camere de detenţie, însă trebuie să conştientizăm cu toţii că, şi am recunoscut şi e de notorietate, sistemul penitenciar este supraaglomerat. Este foarte greu să faci reparaţii cu deţinuţi în cameră, trebuie spaţiile eliberate şi în condiţiile în care nu avem loc de permutări e foarte greu să avansezi cu lucrările", a mai arătat Marius Vulpe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News