Siria: Gruparea Stat Islamic spune că a 'eliberat' femei deţinute de kurzi, pe fondul temerilor privind evadarea jihadiştilor
Gruparea jihadistă Statul Islamic a afirmat joi că a 'eliberat' femei deţinute în nordul Siriei de către forţele kurde care se confruntă la ora actuală cu o ofensivă a Turciei, pe fondul temerilor occidentale că un număr mare de jihadişti ar putea evada din taberele şi închisorile supravegheate de kurzi, relatează AFP.
O unitate a 'soldaţilor califatului' a atacat miercuri cartierul general al forţelor kurde în apropiere de oraşul Raqqa, 'eliberând un număr de femei musulmane răpite' de către combatanţii kurzi, conform unui comunicat al Statului Islamic difuzat pe aplicaţia Telegram. Comunicatul nu precizează naţionalitatea acestor femei şi nici dacă acestea sunt afiliate Statului Islamic. Vârf de lance al luptei împotriva Statului Islamic, învins în martie odată cu cucerirea ultimului său fief în Siria, forţele kurde deţin mii de jihadişti şi pe familiile lor în închisori şi în tabere în nordul sirian. Autorităţile kurde, dar şi ţările europene au avertizat în repetate rânduri în legătură cu riscul recrudescenţei Statului Islamic odată cu ofensiva Ankarei în nord-estul Siriei împotriva miliţiei kurde Unităţile de protecţie a poporului (YPG).
Responsabili kurzi au informat încă de duminică privind evadarea a aproximativ 800 de membri ai familiilor jihadiştilor străini - femei şi copii - dintr-o tabără din Ain Issa, situată în zona unde au loc lupte între forţele kurde şi rebeli sirieni care luptă de partea armatei turce. Cel puţin trei femei franceze care erau reţinute de kurzi au fost 'recuperate' de către jihadiştii Statului Islamic, potrivit informaţiilor rudelor transmise avocatului lor. Cu câteva zile înainte, cinci jihadişti au evadat dintr-o închisoare din apropierea oraşului Qamichli (nord-est), conform forţelor kurde. Belgia a confirmat ulterior fuga a doi jihadişti belgieni. Liderul Forţelor Democratice Siriene (FDS), dominate de combatanţii kurzi, Mazloum Abdi, a anunţat miercuri 'îngheţarea' operaţiunilor împotriva Statului Islamic. FDS se vor limita la operaţiuni 'defensive', a indicat el. De-a lungul anilor de luptă împotriva Statului Islamic, FDS a beneficiat de sprijinul coaliţiei internaţionale conduse de Washington.
În martie, forţele kurde au proclamat sfârşitul 'califatului' jihadiştilor, odată cu cucerirea ultimului lor bastion de la Baghouz. De atunci, FDS i-a urmărit pe jihadiştii care s-au întors în clandestinitate şi au creat celule adormite, în special în provincia Deir Ezzor (est). Circa 12.000 de jihadişti ai Statului Islamic, sirieni, irakieni, dar de asemenea între 2.500 şi 3.000 de străini originari din 54 de ţări, sunt deţinuţi în închisori de către kurzi în Siria. Mai mult, taberele unde se află 12.000 de străini, membri ai familiilor jihadiştilor - 4.000 de femei şi 8.000 de copii - au fost plasate sub pază sporită.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News