Siria: 15 morți într-un raid aerian asupra unui convoi de miliții pro-iraniene la granița cu Irakul. Iranul acuză SUA
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Atacul a fost raportat de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o organizație neguvernamentală cu sediul la Londra, dar cu o vastă rețea de surse în domeniu.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a raportat că cel puțin 15 persoane au murit într-un atac aerian care a vizat un convoi de miliții pro-iraniene la punctul de trecere al frontierei Al Qaim dintre Irak și Siria. Atacul a vizat ”camioane încărcate cu arme și cisterne” care traversau trecerea. Potrivit unei surse de securitate citată de agenția de presă irakiană”Shafaq” , cisternele veneau din Iran și se îndreptau spre Liban prin Siria.

Televiziunea de stat iraniană a acuzat SUA că s-au aflat în spatele atacurilor, în ciuda negării din partea Washingtonului

Potrivit Al Jazeera, Armata SUA a negat însă până acum implicarea. Maiorul de armată Rachael L Jeffcoat a spus că ”nicio forță americană sau coaliție condusă de SUA (membri) nu a efectuat un atac aerian în al-Qaim, Irak, la granița cu Siria”.

Deir Ezzor 24, un colectiv activist, a raportat trei lovituri aeriene care vizează milițiile susținute de Iran în orașul de graniță cu Siria Abu Kamal și zonele din apropiere.

Televiziunea de stat iraniană Press TV a susținut că convoiul transporta petrol iranian în Liban prin Siria, dar nu a oferit detalii despre victime. De asemenea, a susținut că atacul convoiului a fost efectuat de drone și elicoptere americane, adăugând că atacul a avut loc după ce opt dintre camioane au trecut în Siria.

Iranul este un susținător major al președintelui sirian Bashar al-Assad, trimițând mii de luptători pentru a ajuta trupele guvernamentale siriene în războiul de 11 ani al țării împotriva opoziției țării.

În august, armata americană a efectuat raiduri aeriene în Deir Az Zor, vizând luptători susținuți de Iran, după ce un atac cu rachetă a lăsat mai mulți soldați americani răniți ușor. Cel puțin doi luptători descriși de Comandamentul Central al SUA drept ”suspectați militanți susținuți de Iran” au fost uciși. Pentagonul a spus că loviturile au fost un mesaj către Iran.

Citește și:

Armata americană a recunoscut că a ucis 12 civili în 2021

rmata americană şi-a recunoscut responsabilitatea pentru moartea a 12 civili în 2021, toţi în Afganistan, potrivit unui raport al Pentagonului dat publicităţii marţi, informează miercuri AFP.

"Departamentul Apărării estimează că 12 civili au fost ucişi şi alţi cinci răniţi în 2021 în cadrul operaţiunilor militare americane", indică acest raport anual, cerut de Congres începând cu 2018, din care o parte rămâne secretă. Toate victimele civile au fost ucise în Afganistan, potrivit părţii publice a raportului.

Pentagonul şi-a recunoscut deja responsabilitatea pentru moartea a zece membri ai unei familii, dintre care şapte copii, în timpul operaţiunilor haotice de retragere din Kabul a trupelor americane la sfârşitul lunii august 2021.

Documentul public afirmă că un civil a fost ucis într-un atac american din 8 ianuarie 2021 la Herat şi un altul pe 11 august la Kandahar. Doi civili au fost, de asemenea, răniţi pe 18 ianuarie la Kandahar.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel