Data publicării:

Sinuciderea lui Rudolf Hess, o înscenare? "A fost ucis de britanici"

Autor: DCNews Team | Categorie: Cultura
WhatsApp
Rudolf-Hess_1952223a
Rudolf-Hess_1952223a

Un chirurg pretinde că Rudolf Hess a fost ucis de agenţii britanici pentru a-l împiedica să divulge secrete de război. Adjunctul lui Hitler a murit în 1987 la închisoarea berlineză Spandau, dar motivul declarat al morţii, sinucidere, a fost pus puternic la îndoială în ultimii 25 de ani. Nazistul a ajuns să fie judecat la Nurnberg după ce, înainte să înceapă războiul cu URSS, a zburat în Scoţia pentru a negocia pacea cu englezii. Decizia ar fi fost luată fără aprobarea lui Hitler, lucru de care unii istorici încă se îndoiesc.

Potrivit unui raport al poliţiei britanice, Scotland Yard-ului i-a parvenit numele agenţilor secreţi care l-au ucis pe Hess, dar a fost sfătuit de procurori să nu investigheze cazul. Scris la doi ani de la moartea nazistului, documentul citează spusele unui chirurg britanic care a avut ocazia să-l trateze pe Rudolf Hess şi care susţine teoria unui omucid, nu a unei sinucideri.

Raportul, eliberat sub Actul Libertăţii Informaţiei şi citat de The Independent, a fost parţial redactat de către detectivul-şef Howard Jones, care scrie că doctorul Hugh Thomas i-a dezvăluit numele a doi suspecţi,  indicaţi de angajaţi ai guvernului ce se ocupau cu antrenarea spionilor.

Moartea la 93 de ani a adjunctului lui Hitler prin ceea ce părea a fi sinucidere este una controversată. Există voci care exclamă că bărbatul era prea infirm pentru a comite suicidul sau că biletul de adio lăsat familiei sale a fost, de fapt, redactat cu 20 de ani mai devreme de moartea sa. De altfel, fiul nazistului, Wolf Hess, a susţinut în urmă cu ceva timp că tatăl său urma să fie eliberat, iar SUA, Marea Britanie şi Franţa nu aşteptau cu foarte mare entuziasm posibilele dezvăluiri ale tratamentul la care a fost supus sau complotul pentru debarcarea premierului Churchill.

Hess, ucis pentru a nu dezvălui cum s-a încercat debarcarea lui Churchill

Scotland Yard s-a sesizat în 1989, după ce eminentul chirurgul Thomas a publicat o carte în care arăta că Hess a fost, în realitate, un impostor trimis de nazişti în Marea Britanie, în 1941, iar misiunea uciderii sale a fost îndeplinită de doi agenţi britanici deghizaţi în soldaţi americani.

Înaintea morţii sale au apărut speculaţii conform cărora Rudolf Hess urmează să fie eliberat pentru că Uniunea Sovietică, care timp de câteva decenii a insistat ca Hess să aibă parte de un regim sever, nu-şi va mai folosi dreptul de veto, dintr-o decizie a lui Mihail Gorbaciov.

"[Dl. Thomas] a primit informaţii că doi asasini plătiţi de guvernul britanic vor să-l ucidă pe Hess pentru a-l împiedica să divulge secrete referitoare la organizarea unui complot de înlăturare a guvernului condus de Winston Churchill", scria chirurgul.

Posibila crimă nu a putut fi dovedită

Ofiţerii nu credeau că alegaţiile lui Thomas se pot dovedi adevărate, dar au sugerat că ar trebui făcute demersuri pentru intervievarea presupuşilor asasini şi a potenţialilor martori, spre a se da asigurări că a fost dezvoltată o anchetă propriu-zisă. Nu se ştie dacă cei doi au fost vreodată anchetaţi, după ce raportul a ajuns la Procuratură, în 1989.

Dar la 6 luni distanţă dosarul a fost clasat de directorul Parchetului Public, Sir Allan Green QC, care a considerat că nu mai e nevoie de cercetări suplimentare. Concluzia finală: nu au fost găsite dovezi substanţiale care să sugereze că Rudolf Hess a fost ucis.

Aterizarea lui Hess în Marea Britanie în 1941, pentru a negocia cu insula o coaliţie împotriva URSS, este una dintre bizareriile celui de-al Doilea Război Mondial. Adjunctul lui Hitler nu s-a mai întors niciodată la dreapta fuhrer-ului său, ci s-a ales cu o condamnare la închisoare pe viaţă, în urma unui proces desfăşurat la celebrul tribunal de la Nurnberg. A fost încarcerat la Spandau împreună cu alte figuri proeminente ale nazismului, precum Albert Speer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel