Data publicării:

Singurul lucru pentru care câinii nu îşi folosesc coada

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Xuân Thống Trần, Pexels
Fotografie de la Xuân Thống Trần, Pexels

Cu ajutorul unor date experimentale, modele matematice şi simulări, o echipă de cercetători din mai multe ţări a descoperit că "cel mai bun prieten al omului" îşi foloseşte coada mai ales în stabilizare. Dar iată şi la ce nu o foloseşte! 

Cei mai mulţi membri ai familiei Canidae sunt în minoritate printre mamiferele carnivore, pentru că nu pot escalada. Toată mişcarea lor este restricţionată la pământ. Animalele care pot urca în copaci şi nu numai îşi folosesc coada pentru acrobaţii: echilibru, contrabalansare, şi chiar şi pentru agăţare. 

Cozile pot fi utile, însă, şi la nivelul solului. Gheparzii îşi folosesc coada pentru stabilizarea după o săritură, dar şi pentru întoarceri. Câinii au cozi mai mici în comparaţie cu corpurile lor, spre deosebire de alte mamifere, dar cercetătorii spun că utilizarea este similară. 

"Nu se ştie dacă carnivorele mari îşi mai pot folosi coada inertă pentru ajutor în timpul unor mişcări agitate, sau dacă este nevoie şi de alte mişcări ale corpului. Canidae-ele au arătat mai multe mişcări ale cozii atunci când fac mişcare la ritmuri diferite. Spre exemplu, câinii merg cu coada ridicată, dar fac galop cu coada aliniată cu coloana vertebrală. Aceste mişcări sunt extrem de complexe şi este nevoie de perioade lungi de exerciţiu pentru a le deprinde. De asta credem că alte animale nu fac asta. Studiul nostru vrea să mapeze biomecanica capacităţilor inerţiale ale cozii câinilor", transmite Tom Rotter, de la Institutul pentru Sisteme Inteligente Max Planck, din Germania, citat de Science Alert

Pentru a afla ce rol joacă coada unui câine în stabilizare, cercetătorii au analizat date despre mişcarea şi săriturile câinilor, şi au construit modele la scară pentru 25 de rase diferite de câine. Ulterior, au efectuat salturi simulate, modificând poziţia cozii câinelui pentru a vedea dacă acest lucru impactează săritura în sine. Dar câinii simulaţi au putut să sară normal indiferent de modul în care le stătea coada, conform cercetătorilor. Ba mai mult, cu cât câinele este mai mare, cu atât coada este mai mică faţă de corp. Dacă anterior se credea că patrupedele îşi folosesc cozile pentru contrabalansarea greutăţii, noile descoperiri arată că ideea este complet greşită. 

"Folosirea cozilor în timpul săriturilor duce la foarte mici variaţii ale centrului de greutate, de sub un grad. Credem că asta înseamnă că câinii îşi folosesc cozile în alte scopuri, cum ar fi comunicarea, şi nu pentru sporirea agilităţii", transmit cercetătorii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel