Data publicării:

Sindromul mâncatului noaptea, asociat cu obezitatea și depresia. 1,5% dintre oameni suferă de această boală

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Sindromul mâncatului noaptea afectează 1,5% dintre oameni, cu impact asupra a până la 16% dintre persoanele cu obezitate, fiind frecvent și în rândul celor cu depresie.

Sindromul mâncatului noaptea este o tulburare de alimentație asociată cu un somn fragmentat, iar acesta poate duce la o calitatea slabă a somnului, precum și la o serie de afecțiuni cronice de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare și diabet.

Sindromul mâncatului noaptea descrie o afecțiune în care o persoană mănâncă o mare parte din aportul zilnic de alimente pe timp de noapte, fie după cină, fie în timpul trezirii nocturne.

Cercetătorii estimează că aproximativ 1,5% dintre oameni au sindromul mâncatului noaptea. Afecțiunea implică simptome întâlnite în unele tulburări de dispoziție, de somn și alte tulburări de alimentație, dar este o afecțiune proprie și unică.

Sindromul mâncatului noaptea are o prevalență de 6% până la 16%, la persoanele cu obezitate, deși este dificil de spus dacă o afecțiune o cauzează pe cealaltă.

Sindromul mâncatului noaptea este, de asemenea, mai frecvent la persoanele cu depresie sau alte tulburări psihiatrice.

Experții sunt de părere că sindromul mâncatului nocturn poate apărea atunci când ceasul intern al organismului nu sincronizează somnul și mesele între ele.

De obicei, nivelurile fluctuante ale hormonilor legați de apetit permit oamenilor să doarmă toată noaptea față fără a simți nevoia de a mânca.

Cu toate acestea, persoanele cu sindromul mâncatului nocturn par să aibă niveluri mai scăzute de leptină pe timp de noapte.

Sindromul mâncatului noaptea, genetic

Unii cercetători cred că sindromul mâncatului nocturn poate avea rădăcini genetice. Pentru persoanele predispuse genetic, stresul poate declanșa niveluri scăzute de serotonină, provocând un efect de domino care modifică ceasul intern al corpului și interferează cu senzația de sațietate.

De asemenea, unele studii de caz și sondaje au constatat că sindromul mâncatului pe timp de noapte ar putea exista în familie, iar cercetătorii încep să identifice gene specifice, notează Sleep Foundation.

Sindromul mâncatului noaptea, remedii

Deși este dificil de gestionat, sindromul mâncatului noaptea poate fi ținut sub control cu ajutorul terapiei cognitiv comportamentale și a terapiei cu lumină, precum și cu relaxarea progresivă a musculaturii, care este benefică și în combaterea stresului și a anxietății.

O altă tehnică de relaxare care ar putea ajuta la mâncatul de noapte este respirația profundă.

Citește și: Cum să ne menținem activă motivația în curele de slăbire. Cori Grămescu: ”Nu faceți prea mare tam-tam cu dorința voastră”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel