Data publicării:

Sindromul Long-Covid generează afecțiuni „respiratorii și neurologice“. Rafila, semnal îngrijorător: Încercăm să dezvoltăm secții de recuperare

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit despre afecțiunea Long-Covid.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a fost invitat telefonic la România TV, la emisiunea Punctul Culminant, moderată de Victor Ciutacu, unde a vorbit despre posibila combinare a virusului grupal cu SARS-CoV-2:

„Există pericolul cagrpa să se combine cu Covid-19 și să genereze probleme de sănătate de dimensiuni comparabile cu cele care au fost până acum?“, a întrebat Victor Ciutacu.

„Nu se combină gripa cu Covid-ul, nu discutăm de concubinaj între virusul gripal și coronavirus, ci de posibilitatea care este și teoretică și a fost și realizată în mod practic, pentru că ambele virusuri se transmit exact pe aceeași cale, să exist co-infecție, adică să faci infecție cu ambele virusuri.

Nu este probabil pentru că, pe de o parte, numărul de cazuri de infecție cu noul coronavirus e relativ scăzut, acum avem până în 1000 de cazuri pe zi, gripa e în creștere. E posibil, dar nu este probabil.

Pe de altă parte, persoanele vârstnice și cele cu afecțiuni cronice, femeile gravide, se pot vaccina antigripal la medicul de familie. Campania a început chiar în septembrie și până acum s-au vaccinat deja 500.000 de români, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în istoria contemporană.“, a spus Rafila.

Alexandru Rafila:Vrem să dezvoltăm centre de recuperare

De asemenea, ministrul Sănătății a fost întrebat și despre afecțiunea de Long-Covid, care îi afectează încă pe foarte mulți oameni care au fost infectați cu SARS-CoV-2:

„Sindromul Long-Covid este un fenomen îngrijorător?“, a întrebat Victor Ciutacu.

„E foarte îngrijorător pentru că multe persoane au remarcat că după infecția cu SARS-CoV-2 nu au revenit la starea de sănătate anterioară infecției și au sechele, au dificultăți respiratorii sau chiar sechele neurologice.

Una din discuții, pe care am avut-o chiar astăzi, pentru că a fost Congresul Societății de Medicină Fizică și Recuperare, a fost să încercăm să dezvoltăm secții de recuperare care să încerce să trateze diversele patologii, inclusiv aceste sechele post-Covid-19 care constau în afectare pulmonară sau afectare neurologică și care trebuie să beneficieze de un tratament special“, a conchis, la România TV, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel