Sindromul halatului alb. Tudor Ciuhodaru: Oamenii au așteptări mari. Neîncrederea în sistem este la nivel maxim
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (MART PRODUCTION)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (MART PRODUCTION)
Sindromul halatului alb este o formă de anxietate pe care unii pacienți o pot dezvolta la interacțiunea cu spitalul sau cu medicii. Iată care sunt riscurile și cum se poate scăpa de acest tip de anxietate.

Unii oameni se confruntă cu o situație bizară, în care tensiunea arterială este normală acasă, dar crește ușor atunci când sunt la medic. Acest lucru este cunoscut sub numele de sindromul halatului alb sau efectul halatului alb. Cu astfel de situații se pot confrunta oamenii inclusiv atunci când se prezintă la camera de gardă, iar potrivit dr. Tudor Ciuhodaru, medic de urgență, acest sindrom are legătură cu interacțiunea cu instituția, spitalul și cadrele medicale.

”De când se ține cont de standardizare, reglementare și  proceduri, cam în toate serviciile de urgență din lumea asta există culori standard, pe categorie profesională pentru identificarea cadrelor medicale. Sindromul halatului alb, din punctul meu de vedere, definește un complex de simptome, modificări chiar clinice legate de interacțiunea cu spitalul, serviciile medicale, medici și nu numai. Faptul că de-a lungul timpului a fost corelată cu halatul alb era pentru că marea majoritate (n.r. echipamente) erau de culoare albă.

Această anxietate și valorile tensionale crescute - anxietate în contextul prezentării într-un serviciu de urgență - sunt legate de faptul că oamenii au așteptări mari și multe întrebări. De faptul că neîncrederea în sistemul de sănătate din România este la un nivel maxim și întreținută de-a lungul timpului”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, medic de urgență, în exclusivitate pentru DC Medical.

Sindromul halatului alb, simptome și riscuri

Principalul simptom în cazul sindromului halatului alb este hipertensiunea arterială. Tensiunea arterială poate să fie normală acasă ori într-un alt spațiu, însă odată ajuns în cabinetul medicului sau la serviciul de urgență să depășească cu mult nivelul normal, care este de 120/80 mm Hg.

Deși ar putea să nu pară gravă dacă apare doar ocazional, unii medici cred că hipertensiunea de halat alb ar putea fi un precursor al hipertensiunii reale. De fapt, un studiu a constatat că persoanele cu hipertensiune de halat alb au un risc crescut de:

- accident vascular cerebral

- atac de cord

- insuficiență cardiacă

- alte afecțiuni cardiovasculare, arată Healthline. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel