Sindicaliştii din Administraţia națională și locală protestează, joi, în Piaţa Victoriei
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
FOTO: Freepik @Muhammad Shoaib
FOTO: Freepik @Muhammad Shoaib
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) va organiza joi un protest în Piaţa Victoriei, între orele 11:00 şi 13:00, cu privire la promovarea de către Guvernul României a unei politici 'salariale discriminatorii şi de refuzul adoptării unor soluţii corecte şi proporţionale în vederea eliminării inechităţilor salariale'.

Federaţia sindicală are în componență angajaţi din administraţia locală (primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate acestora) şi administraţia centrală (Guvern, ministere şi instituţii aflate în subordinea sau coordonarea acestora sau în coordonarea Parlamentului).

'Prin adoptarea în zilele trecute a Ordonanţei de urgenţă privind măsuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară, precum şi reglementarea unor aspecte organizatorice, Guvernul României a promovat, în continuare, perpetuarea unei politici salariale discriminatorii şi a adâncit inechităţile salariale între diferite intituţii aparţinând administraţiei centrale, iar în cazul administraţiei publice locale a reglementat în mod înşelător creşteri salariale, fără a exista obligativitatea reală sau fără a oferi pârghii reale angajatorului de a aplica aceste creşteri salariaţilor din administraţia publică locală', susţin sindicaliştii din administraţie.

Recent, FNSA a criticat proiectul de OUG care prevedea creşteri salariale de 10% pentru anumite categorii de bugetari, susținând faptul că Guvernul promovează o politică salarială discriminatorie şi 'îşi manifestă dispreţul faţă de promovarea unui dialog social constructiv'.

Organizaţia acuză Guvernul de faptul că ţine unele 'discrepanţe între instituţiile de acelaşi nivel', 'nesocoteşte nevoile reale' ale salariaţilor care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile publice şi 'refuză să aplice soluţii corecte şi proporţionale în vederea eliminării inechităţilor' salariale. 'FNSA solicită salariaţilor din sectorul de activitate să participe masiv la scrutinul electoral următor, să-şi exercite acest drept constituţional, un demers care înspăimântă atât partidele aflate la guvernare, dar şi cele din opoziţie.

Clasa politică din România a dovedit încă o dată faptul că nu reprezintă cu adevărat cetăţenii şi nu are interes ca în instituţiile publice să-şi desfăşoare activitatea profesionişti motivaţi financiar, interesul acesteia fiind, se pare, ca posturile să fie ocupate de cât mai mulţi membri ai partidelor pe care ei le reprezintă', reiese dintr-un comunicat al FNSA din 22 mai.

De asemenea, organizaţia a susţinut protestele spontane ale angajaţilor organizând, împreună cu toate organizaţiile sindicale componente, acţiuni de protest în mod unitar, care vor începe cu manifestații de stradă, însă vor putea culmina cu declanşarea grevei în sector.

Conform unei OUG adoptate recent, anumite categorii de bugetari vor beneficia de creşteri salariale de 10% raportate la nivelul  decembrie 2023, în două tranşe, respectiv pentru iunie 2024 şi septembrie 2024. Impactul bugetar este de 1,127 miliarde lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel